tisdag 12 februari 2013

Härfåglarna. -------- Hopoe´s.

En morgon på Teneriffa så gjorde jag ett strövtåg ut bland det obebyggda området som fanns nära hotellet för att skåda lite fågel. Efter någon km så hittade jag en fin ravin med mycket buskar och kaktusar bredvid en bananodling. Det var gott om fågel bland buskarna så det var bara att sätta sig stilla på en sten och njuta. Efter en stund så fick jag höra ett poande läte bakom mig och när jag sakta vände mig om så satt det en Härfågel i en buske med en larv i näbben. Eftersom den såg mig så fick jag bara några snabba bilder innan den försvann iväg och rundade bananodlingen. Jag var glad för mötet och ägnade mig åt alla andra fåglar som fanns i området tills jag plötsligt upptäckte att det satt en Härfågel på en ledning en bit bort. När jag fotograferat den ett tag så utstötte den några läten och plötsligt så satt en annan Härfågel bredvid den med en larv i näbben. När jag nu kunde studera de två bredvid varandra så såg man att den första som jag upptäckt på ledningen var blekare i färgen, och därmed måste vara honan. Hanen lämnade över larven till honan, som slukade den direkt och de satt där tillsammans en stund innan honan flög ner i ett stenröse. Där satt hon ett tag på en sten innan hon försvann ner bland stenarna till sitt bo.
Nöjd att ha sett ett härfågelpar i sina bestyr så gick jag tillbaka till hotellet igen, men det var ett sånt där möte som man aldrig glömmer.

Härfågel. ------ Hopoe
(Upupa epops)
 Hanen som jag såg först. ------------- The Male i saw first.

 Honan på ledningen. -------- Female on the wire.

 Hanen kommer med en larv till honan. ------- The male came with a caterpillar to the female.
 Honan flyger ner till marken. ----- The female fly down to the ground.

Honan på en sten. -------- Female on the rock.

4 kommentarer:

 1. Hej Urban!
  Underbara bilder på dessa speciella och vackra fåglar. Du har såklart kryssat dessa här hemma vid flera tillfällen. Mig har de lurat 3-4 gånger även på hemma plan i hem kommunen.
  Ha en fin kväll!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Så läckert!! För ett par år sedan hade vi en några kilometer härifrån! men det visste jag förståss inte om då, för det var innan jag blev fågelintresserad, men jag har läst om det nu efteråt :)) Coola fåglar!

  SvaraRadera
 3. Kule fugler! Jeg har selv sett en på Gran Canaria for noen år siden.

  SvaraRadera