söndag 30 juni 2013

Ett par bilder från skogen. ------------ A couple of pictures from the forest.

Man är mycket ute i skogen nu i samband med letning av nattskärrebon mm, så kameran är med om man hittar något fotovärt. Och det händer det ju att man gör. Idag så hittade jag ett fint bestånd med Skogskovall och även en mycket fint tecknad Huggorm som fick posera en stund.

 Skogskovall. ------ Small Cow-wheat.

Den enda Svenska giftiga ormen, Huggorm. ------ The only poisonous snake in Sweden, Adder!

onsdag 26 juni 2013

Jungfruslända. ------- Demoiselle.


Vi har gott om trollsländor i vår trädgård och det är alltid en utmaning att försöka få dessa på bild.



söndag 23 juni 2013

Skogens små djur. ---------- Insects in the forest.

Speciellt nattetid är skogarna nu fulla av allehanda små kryp. En del är bara där, under tiden som andra gör allt för att plåga en stackars människa som befinner sig där. Eftersom jag är ute nästan varje natt så får jag lära mig att stå ut med alla dessa små blodsugare.
Myggen kan man hålla undan med myggmedel, men de små knotten som knappt syns är det värre med. De älskar när man smörjer in sig med myggmedel och blir ännu galnare då. Jag har en finmaskig myggjacka med huva som skyddar mot de små blodsugarna, men när jag ska ringmärka en fångad nattskärra så måste jag ta av mig huvan för att se vad jag gör och då är det fritt fram.
De millimeterstora knotten kallas för ¨sviar´n¨ uppe i norr och de är riktigt otrevliga varelser som hittar minsta lilla hål i myggjackan.

 Mygga. ------ Mosquito.

 Jagar blod. ------ Hunting blood.

Knott. ------ Gnat.

onsdag 19 juni 2013

Kycklingar. -------- Chicken.

Vår hönsbesättning har utökats med ett gäng nya små kycklingar då 8 st av de 12 äggen kläcktes till nya små liv. Rasen på de höns vi har är Gammalsvensk dvärghöna och de är väldigt trevliga att ha hand om. Lugna, fina, relativt tama och förbaskat goda små ägg.
Då nästan hela vår hönsbesättning blev tagna av minken i höstas så kände vi att vi ville ha ett gäng nya av denna ras. Som tur var så fick vi tag på en uppfödare uppe i Södermanland som  hade det, så när vi var uppe för att ringmärka berguvar i maj så passade vi på att skaffa lite nya höns. Vi fick tag på 7 st mindre kycklingar och 12 st befruktade ägg, så nu har vi en liten flock igen att ta hand om. Äggen kläcktes för ett par dagar sedan och idag så tog hönan med sina små utomhus en liten sväng.





söndag 16 juni 2013

Det piper i vårt hönshus. ------ It beeps in our henhouse.

Vi har haft en av våra dvärghöns som ruvat på 12 st ägg i snart 3 veckor och idag så hör man att det piper under henne, så nu är de små på väg att kläckas. Så under kvällen eller morgondagen så får vi nog se de små kycklingarna.

 Svensk dvärghöna som ruvar sina ägg.

 De 12 äggen i redet innan hon lade sig att ruva.

Här har man legat i snart tre veckor med endast lite mat och vatten då och då.

onsdag 12 juni 2013

Tallsvärmare. --------- Pine hawk-moth.

Just nu är det ringmärkning av nattskärror som gäller varje natt med bra väder och det har blivit många nätter än så länge, så man börjar bli lite sliten i kroppen.
Men det är så otroligt härligt att var ute i skogen nattetid och få uppleva allt annat förutom nattskärrorna. Än så länge har jag inte fångat någon fladdermus i år, men det är en del annat som fastnar i nätet förutom en och annan nattskärra. För två nätter sedan så fastnade det en stor nattfjäril i nätet och den var medgörlig så det blev en del foton på den. Vid bokkonsultation när jag kom hem så fick jag lära mig att det var en Tallsvärmare som gjorde ett besök i mitt fångstnät.





torsdag 6 juni 2013

Det finns en del att göra. ------- I have something to do.

Just nu är det full fart på det mesta så det blir lite dåligt med uppdateringar på den här bloggen och de andra två som jag har. Den mesta tiden går åt till att fånga nattskärror och ringmärka och varje kväll/natt med fint väder så försöker jag att var ute. Mer på nightjarsweden.blogspot.se

Vi har även en del att göra på vår viltrehabilitering och det är en hel del telesamtal som ska besvaras mm. Vi håller också på att fräscha upp vårt utökade behandlingsrum och få det i ordning. Mer på kfvoskarshamn.blogspot.se

Här på gården är det hönsen som ska ha sitt och snart är det 12 st nya på väg när hönan har ruvat färdigt sina ägg om knappt 2 veckor. Vi har också lyckats få tag på 7 st lite större kycklingar av den ras som vi vill ha och de måste ju pysslas om lite extra.
Trots allt detta så hinner jag med min ordinarie ringmärkning här hemma och att fotografera en del, så livet leker just nu kan man säga.

 Nattskärra. ------- Nightjar

 Kråka. ------- Hooded crow.

 Trädgårdssångare. -------- Garden warbler.

Trollslända. --------- Dragonfly.

söndag 2 juni 2013

lördag 1 juni 2013

En orm??? --------- A snake???



Är det ett ormhuvud eller vad är det? Nej, det är bara en närbild på vingen av en Mindre Påfågelspinnare som jag hittade död på marken för några dagar sedan. Om det kommer en fågel i närheten för att äta upp den så spänner den ut vingarna för att skrämma fågel. Och det kan nog lyckas ibland eftersom fågel då får se ett ormhuvud istället för en smaskig fjäril.

Mindre Påfågelspinnare. ------- Small Emperor Moth (Saturnia pavonia)