söndag 29 september 2013

Kamouflerad fågelholk.

Fåglar tycker ofta om att bygga sina bon på ställen som smälter in i omgivningen, så den här fågelholken måste vara helt idealisk som boplats.

fredag 27 september 2013

Som en hägring i horisonten.

Rakt Väster om Enskär så ser man Oxelösund vid horisonten ca 1,5 mil bort. Vid vissa tillfällen så ser det ut som allt svävar över horisonten som hägringar. I morgon är det dags för hemfärd för i år och det är med viss saknad man åker hem igen, men nästa år är det dags för en ny vecka.

tisdag 24 september 2013

Ugglor. -------- Owls.

Nu har det blivit lite ugglor här ute på Enskär trots blåsten. Sent igår kväll så fångade vi höstens första Pärluggla och idag på morgonen så lyckades vi fånga en Jorduggla. Jordugglan var en ny märkart för mig då jag aldrig fångat någon tidigare. Så ikväll får man smutta lite på en god Single Malt.

måndag 23 september 2013

Fint väder men blåsigt

Idag är vädret sommaraktigt här ute i skärgården. Men en kall nordanvind visar att hösten inte är så långt borta.

torsdag 19 september 2013

En veckas semester

På lördag åker jag ut i den Sörmländska skärgården för att ringmärka fåglar och njuta av livet under en vecka. Vädret ser gynnsamt ut för veckan och norrut i Sverige finns rariteter som blåstjärtar och taigasångare, så vi får hoppas att även vi får en liten del av det. Även om det inte skulle bli några rariteter så kommer det säkert att bli en bra vecka och man kan ladda sina batterier, så man orkar med hösten och vintern.
Jag kommer att uppdatera den här bloggen någon gång under veckan och är ni riktigt intresserade av vad vi fångar och gör så kan ni gå in på bloggen för Fågelstationen som kommer att uppdateras dagligen under veckan.
Adressen dit är hartsoenskar.blogspot.se

 Soluppgång. ----- Sunrise.

 Fågelstationen. ------ The birdstation.

 Stenfalk. ------- Merlin.

 Blåhake. ------Bluethroat.

 Stormigt hav. ------- Stormy sea.

Jag och Pärlugglor.------Me and Tengmalms Owl.


onsdag 18 september 2013

Helt underbar morgon. ----- A wonderful morning.

Idag på morgonen så bestämde jag mig för att ta en båttur ut till Furön i Kalmarsund, så efter att ha plockat ihop kikare och kamera bar det av till båtplatsen. När jag kom dit så låg det dimma så långt jag kunde se så jag slog på GPS:en för säkerhets skull, men en bit ut så lättade dimman och jag fick en härlig båttur ut till ön. Havet låg nästan spegelblankt och det är det absolut härligaste att åka båt i, även om vågor har sin tjusning.
Väl framme vid ön så kunde jag konstatera att det inte fanns några större mängder med fågel men jag fick ihop en lista på 35 arter under de få timmar jag var där. Sträcket var inte heller något vidare, men det kom lite ejder och bläsänder emellanåt.

 Båtbryggan i morgonljus.

 Solen tränger igenom dimman.

 Båtviken är lämnad bakom mig.

 Furön med Blå Jungfrun bakom.

 Blå Jungfrun.

 Sädesärla som solar sig.

 Simpevarps kärnkraftverk.

 Ung Större hackspett som plockar mygg.

Tillbaka hemåt igen.


tisdag 17 september 2013

Dramatiska moln. ----- Dramatic clouds.


Jag liksom en del andra bloggare fascineras av molnen och deras färger och formationer. När jag ser häftiga moln så kan jag inte låta bli att fästa de på kamerans sensor.
Så ni som inte tänkt så mycket på vad som rör sig där uppe kan jag bara rekommendera att kasta blicken uppåt någon gång, och ni lär inte bli besvikna för det är en helt ny värld som öppnar sig.




måndag 16 september 2013

Enskär.

Varje höst åker jag ut till Hartsö-Enskärs fågelstation för en veckas ringmärkning i Södermanlands ytterskärgård. Och på lördag så är det dags igen för årets ringmärkarvecka, men lördagen som gått så var det en arbetsdag på ön för att förbereda allt. Så jag och min sambo åkte upp från Oskarshamn tidigt på morgonen för att kl 8:00 äntra båten vid Studsviks brygga för vidare transport ut till ön. Vi fick en mycket fin dag där ute och det blev mycket jobb gjort med de andra som var med.

 Spindelnät längs vägen.

 Fyren som visar att vi närmar oss Enskär.

 Getflocken på ön hälsar oss välkomna.

 Fågelstationshuset får sig en omgång för att stå emot vädrets makter.

 Studsvik vid horisonten.

Fyr längs vägen in.


torsdag 12 september 2013

En handfull uggla.

Idag så var vi och hämtade en Sparvuggla som förmodligen flugit in i ett fönster med en lindrig hjärnskakning som följd.
De är riktigt häftiga de här små ugglorna och det är den absolut minsta av våra ugglor. De är aktiva i skymning och gryning då de jagar byten nästan lika stora som den själv.

Sparvuggla. ------- Eurasian Pygmy Owl.

onsdag 11 september 2013

Molnflammor. ----- Cloud flames.

Ibland när man tittar upp i skyn så hittar man de mest underliga former på molnen. Vid detta tillfälle så tyckte jag att molnen påminde om flammor som sträcker sig ut i det oändliga.




söndag 8 september 2013

Ringmärkning vid Grötvik. ---------- Birdringing at Grötvik.

Häromdagen så gjorde jag ett besök vid Grötvik utanför Halmstad. Anledningen var att de brukar fånga en del nattskärror under deras sydsträck och jag hoppades att vi skulle lyckas fånga någon när jag var där. Nu fick vi bara se en enda nattskärra som kom flygande i gryningen nedlockad av mp3-spelaren, men det blev ändå en minnesvärd resa. En av deras karaktärsarter i näten är Trädpiplärka och vi lyckades fånga ganska många under morgontimmarna. Dåligt med sömn blev det då jag bara fick några timmar under nästan 2 dygn, men jag fick träffa trevliga människor och få vara med på deras ringmärkning, så jag upplevde inte resan som bortkastad ändå.

 Ringmärkningsplatsen. ------- Birdringing area.

 Trädpiplärka. ------ Tree pipit.

Ringmärkare Peter Franzén och medhjälpare.

onsdag 4 september 2013

Nya äventyr. ---------- New adventures.

Inatt när jag slutar jobbet så blir det en nätt liten bilresa på 25 mil innan jag får sova någon timma. Jag ska nämligen bege mig till Grötvik utanför Halmstad för att vara med på lite ringmärkning under morgontimmarna, innan det är dags att bege sig hemåt igen för kvällens arbete.
Ringmärkarna där fångar en hel del nattskärror under höstarna, och eftersom jag är beroende av den arten så tänkte jag att det kan vara kul att vara med där en morgon. Även om vi inte skulle fånga ngn nattskärra så blir det nog en hel del annat som fångas. Och sedan får jag ju chansen att besöka en ny fågellokal som jag inte besökt tidigare. Om jag hinner vid hemkomsten imorn så blir det lite bilder därifrån.

måndag 2 september 2013

Karpfiske ------- Carp fishing.

I helgen så var jag och tittade på en karpfisketävling, och det var en ny upplevelse för mig. Det var en arbetskompis som arrangerade Karsgölsräjset i en sjö som han förfogar över, mer på deras blogg karsgol.blogspot.se 
Det är mycket väntan för att fånga en karp, men lyckan är desto större när den sitter där. Det var inga mängder med karp som landades under helgens fiske, men jag hade turen att få närvara hos segrarna när de tog 2 stycken fina karpar. Tävlingen startade kl 14:00 på fredagen och avslutades på söndagen kl 12:00, och under den tiden så fiskades det oavbrutet av 10 st 2-mannalag.
Det var en häftig upplevelse att få vara med så det kommer säkert att bli fler besök under karpfiskepassen.

 Karpfiskeläger. ------- Carpfishing camp.

 Spöna väntar på napp. ------ Rods are waithing.

 Fisk på. ----- Fish on.

 Glädje när den ligger i håven. ------ Happiness when the carp are in the net.


 Arg karp. ------  Angry carp.


 Vägning av 8,3 kg karp. ------Weighing of  8,3 kg carp.

 Glad fiskare. ------ Happy fisherman.

 Laget bestod av Robert Österlund och Christian Andersson och med denna andra karp på 6,7 kg så säkrade de segern i årets tävling.

Friheten åter för nya fighter i framtiden. ----- Freedom again for new fights in the future.