tisdag 25 februari 2014

Närbild Havsörn. ------ Close up White tailed Eagle.

Det blev ju ingen bild på någon havsörn under mina timmar i gömslet i helgen, men idag fick jag närbilder på en annan Havsörn. Jag har varit på ett uppdrag för Vilthjälpen och hämtat en havsörn i Västervik som hade blivit funnen strax utanför Överum. Den var i väldigt dålig kondition så framtiden är oviss, men vi gör så gott vi kan för den. Enligt ringmärkningen om jag tytt den rätt så är den ringmärkt på Svenska sidan av Östersjön 1985, så lite beroende på hur gammal den var när den blev ringmärkt så är den alltså kring 29 år gammal. Så den kanske helt enkelt är inne på sina sista dagar under sitt liv.

Mycket gammal Havsörn. ------ Very old White tailed Eagle.

måndag 24 februari 2014

Kråkor och Nötskrika. ------- Crows and Eurasian jay

Av rubriken så kan ni dra slutsatsen att gårdagens sittning i gömslet inte resulterade i några örnbilder. Kråkorna kom dock vilket brukar kunna dra ner någon örn, men inte denna gång. Även en Nötskrika hittade hit och försåg sig av det utlagda lockbetet. Under 7 timmars tid i gömslet så fick jag se 2 örnar som flög förbi, havsisen som gick upp i blåsten och en hel del vårfåglar på väg norrut. Det var gäss, sånglärkor och sångsvanar som flög förbi under dagen mot norr.

 Tidig kråka i tallen. ------ Early Crow in the pine.

 Nötskrika. ------- Jay.

  Nötskrika. ------- Jay.

 Kråka. ----- Crow.

  Kråka. ----- Crow.

Grågäss och havstrut. ------- Greylag goose and Great black-backed Gull.

lördag 22 februari 2014

Ny chans till havsörn. ------- New waiting on the White-tailed eagle.

Jag har varit ute och förbättrat maskeringen kring den tall där mitt gömsle ska stå imorn. Och denna gång så är nog maskeringen bättre än den var sist, så det är bara havsörnarna som fattas. Jag har lagt ut lite fiskrens som lockbete idag och imorn blir det mer mat innan jag kryper in i gömslet. Under tiden som jag var där så var det 4 st havsörnar som flög förbi, så man kan bara hoppas att någon landar under morgondagen.

Mitt gömställe. ------ My hide.

Havsörn. -------- White-tailed eagle.

fredag 21 februari 2014

Göktyta. -------- Wryneck.

I gårdagens inlägg så nämnde jag att jag gjort holkar till göktytan som jag ska sätta upp i trädgården. Jag fick även en fråga om man måste rensa ur gammalt bomaterial ur holkarna? Och svaret är att det behöver man inte göra om man inte vill, men då de gamla bona ofta är fulla med blodsugande ohyra så kan det vara bra att göra det nån gång ibland. Annars så brukar fåglarna själva rensa ur holkarna när det blir för fullt av gamla bon i de.

Eftersom Göktytan är en lite udda art som har ganska speciella krav på boende och miljö, så tänkte jag i detta inlägg ge lite mer information om den.

Göktytan tillhör familjen hackspettar men den hackar inte ut något hål själv som de övriga hackspettarna utan tar gärna holkar eller andra hål som den hittar i sin omgivning. Den trivs i ängsmarker där dess huvudföda ofta finns i mängder. Huvudfödan är myror och myrpuppor från de små svarta och röda myror som man ofta finner i dessa marker och det har vi gott om i vår trädgård.
Om man ska göra en holk till den så ska man tänka på att den vill ha en djup holk (ca 40 cm) och i den lägger man lite sågspån eller liknande. Den bygger inget ordentligt bo själv så med spån i holken har den en fin bädd att lägga sin ägg på. Det sägs att den vill ha en väldigt tät och mörk holk, men om det inte finns några alternativ så tar den också glesare holkar som släpper in lite ljus. Men för att vara på den säkra sidan så spikar man ihop holken ordentligt och sätter upp den i anslutning till torrare marker med gott om myror. I april/maj så återkommer göktytan från sin vintervistelse i tropiska Afrika och det brukar höras när den anlänt då den är högljudd.

 Göktyta. ----- Wryneck.

 Holk till göktyta. ------- Nest to Wryneck.

 Göktyta. ----- Wryneck.

torsdag 20 februari 2014

Städning av fågelholkarna. --------- Cleaning the birdnests.

Eftersom kylan inte verkar komma i år så var det idag dax att städa ur alla fågelholkar som jag har. Jag brukar föredra rejäl kyla vid det jobbet för det brukar vara mycket ohyra i holkarna som tycker om att smaka på människan.
Samtidigt så får man se vilken fågel som häckat i holken med ledning av bomaterialet om man inte haft koll under sommaren. Ett gäng nya holkar står färdiga ute i ladugården och de kommer snart att sättas upp i trädgården för att fåglarna ska få mer boplatser. Jag har även gjort ett par holkar för Göktyta då de brukar finnas i trädgården under försommaren. De vill ha lite speciella holkar med stort djup i och väldigt täta för att inte släppa in så mycket ljus.

 Bo av mes. ------ Nest from tit.

 Talgoxe. ---- Great tit.

 Bo av flugsnappare. ------- Nest from Pied flycatcher.

 Svartvit flugsnappare. ------- Pied flycatcher.

 Bo av mes och Pilfink. ------ Nest from tit and Tree sparrow.

 Bo av Pilfink. ------ Nest from Tree sparrow.

Pilfink. ------ Tree sparrow.


söndag 16 februari 2014

Talgoxe vid matningen. ------- Great tit to the birdfeeder.

En stund av dagen ägnades åt lite fotografering vid en av fågelmatningarna. Det var ett fint motljus när solen tittade fram och när fåglarna flög fram och tillbaka så lyste deras vingar. Det har varit full fart idag vid våra matningar och mängder med fåglar har försett sig av frön och nötter. Det dök även upp 4 bergfinkar och en gråsiska under dagen bland alla mesar, pilfinkar och gulsparvar.

 Talgoxe som en pil i luften. ------- Great tit like a arrow.





måndag 10 februari 2014

Kanariesiska. ------- Atlantic Canary.

Kanariesiskan är stamformen för kanariefågel som är ganska vanlig som burfågel och den finns på alla öar utom Fuerteventura och Lanzarote. Den finns också på ön Madeira en bit norr om Kanarieöarna. De vi oftast ser i djuraffärerna är förädlade genom avel för att få fram olika färgvarianter som kanske är mer tilltalande än ursprungsformens färger. Den sjunger ofta och vackert vilket är en bidragande orsak till att den hålls som burfågel.
På Gran Canaria var det gott om Kanariesiskor och de hördes nästan överallt. Hanarna ser ut som på bilderna medans honorna är betydligt mer gråaktiga i färgen.

 Kanariesiska hane. ------- Atlantic Canary male.

 Kanariesiska hane. ------- Atlantic Canary male.

söndag 9 februari 2014

Bougainvillea.

Det finns en hel del blommor på Kanarieöarna och en sort som verkligen utmärker sig är Bougainvillean. Den finns överallt och berikar synintrycken med sina färger. Tittar man närmare på den så ser man att själva blommorna egentligen är små bland de färgade s.k. högbladen.


 The small flowers.


 Bougainvillea i Puerto de Mogán.

 Bougainvillea i Puerto de Mogán.

lördag 8 februari 2014

Palmer. --------- Palms.

Snabba kast mellan varmt och kallt bjuds det på, på den här bloggen. Idag är det en kompott av olika palmer som gäller.





torsdag 6 februari 2014

Abborrpimpel på havet. ------- Perchfishing on ice.

Igår så var det dags för vinterns första och förmodligen sista pimpelfiske. Isen är inte i något bra skick på havet, så efter mildvädret som ligger här nu så är nog isen borta om någon vecka eller tidigare ändå.
Men det hindrade inte mig och min yngsta dotter att göra ett försök att få ihop ett par abborrmiddagar. Dimman låg tät över fjärden och det var allmänt grått och trist och inga abborrar ville nappa till att börja med. Men efter att rådfrågat GPS:en där jag lagt in bra ställen från tidigare år, så hittade vi till sist abborrarna. Vi fick 10 abborrar var och de flesta var i bra matstorlek, så middagarna var räddade. Tiden rusade iväg på tok för fort och eftermiddagsskiftet kallade så efter några timmar var det bara att packa ihop och åka hem igen.
Men en härlig halvdag blev det med min dotter och eftersom hon slog mig i vår inofficiella tävling så var hon mer än nöjd. Men om jag inte minns fel så har hon haft en bra lärare ;).

 Abborrens öga. --------- Perch eye.

 Dimma på havet. ------- Mist on the sea.

  Dimma på havet. ------- Mist on the sea.

 Koncentration.

 Glad dotter med fin abborre. ----- Happy daughter with nice perch.

 Abborre på isen. ------- Perch on ice.

Fiskfjäll. ------- Fich scale.

tisdag 4 februari 2014

Glasögonsångaren. ----------- Spectacled Warbler. (Sylvia conspicillata)

Glasögonsångaren. ----------- Spectacled Warbler. (Sylvia conspicillata)

På varje resa som vi gör så har jag mina fågelskådargrejor med för att kunna se lite fåglar också och inte bara ligga på stranden. Denna resa till Gran Canaria var inget undantag och som vanligt så vek jag en morgon för en promenad med fågelskådning. Nu är ju just denna ö den fågelfattigaste artmässigt om man jämför med de andra öarna i ögruppen, men lite fåglar finns det alltid om man letar och lyssnar. Så en morgon bestämde jag mig för att gå högt upp i bergen på andra sidan dalen då jag sett att det fanns en stig uppåt i kikaren från balkongen. När jag kom upp och gick i en buskklädd ravin så hörde jag en fågelsång som jag inte hört tidigare och genast så blev jag nyfiken vad det var för en fågel.
Jag hörde att fågel flyttade sig mellan buskarna men den var helt omöjlig att få syn på då den gjorde det, så jag stannade till på en enligt mig strategisk plats och väntade på att den skulle komma närmare. Efter en stund började den att närma sig så jag började att låt lite för att få den nyfiken på vad det var som lät. Och som vanligt så tog fågelns nyfikenhet över och den kom närmare och närmare. Till sist så fick jag se den i kikaren och kunde konstatera att det var en Glasögonsångare som hoppade runt i buskarna. Eftersom jag fortsatte att låta så hade jag den så nära som mindre än 10 meter från mig innan den förstod att det var något konstigt med detta och försvann uppåt sluttningen igen. Men jag hade fått mina bilder på den och en ny fågelart att bocka av så jag var nöjd med den upplevelsen.

Bergssluttning. -------- Hillside.

 Buskmark. --------- Scrubland.

 Glasögonsångaren. ----------- Spectacled Warbler.

 Glasögonsångaren. ----------- Spectacled Warbler.

 Glasögonsångaren. ----------- Spectacled Warbler.

Glasögonsångaren. ----------- Spectacled Warbler.

söndag 2 februari 2014

Solnedgång vid havet. -------- Sunset by the sea.

Nu är man hemma igen bland snö och blask efter en underbar vecka på Gran Canaria. Bildmaterialet har bara tittats igenom som hastigast än så länge, då det blev mycket bilder tagna som vanligt när man är på resa. Några bilder som etsade sig fast på näthinnan och kamerasensorn, var de många gånger otroliga solnedgångar som vi fick uppleva från vår balkong högt upp på bergssidan där vårt hotell låg. Utsikten var enorm ut över havet och bergen, och många gånger blev man bara sittande med drinken i handen och njöt.