torsdag 27 mars 2014

Det blev ett nytt kryss. ----------- It be a new birdspecies to me.

Jag hade tur igår för den Kaspiska piparen fanns kvar på Mörkö i Södermanland hela dagen. Eftersom jag under eftermiddagen var på väg till Uppsala för att hålla ett föredrag under kvällen, så blev det bara en liten omväg på ett par mil för att se den. Och vad spelare det för roll när trippmätaren i bilen ändå stod på 86 mil när jag kom hem halv tre inatt. Tyvärr så skulle jag också jobba idag så det blev bara tre timmars sömn innan klockan ringde. Men det är bra träning för den kommande nattskärresäsongen :).
När jag anlände till platsen där den befann sig så behövde man inte tveka vart den var, för det stod bilar i mängder längs vägen och det var bara att följa strömmen ner mot åkern där den stod. Och där ute på åkern så stod mitt 332:a kryss i Sverige. Efter att tittat på den ett bra tag och fotograferat den så hade eftermiddagsrusningen i Stockholm avtagit så det blev en lugn resa upp till Uppsala och mitt föredrag om Nattskärror för Upplands Ornitologiska Förening.

 Kaspisk pipare. ------ Caspian Plover.

 Fågelskådare. ------- Birdwatchers.

Kaspisk pipare. -------- Caspian Plover

tisdag 25 mars 2014

Kryss?????

När vi fågelskådare får se en ny fågelart så säger vi att vi fått ett nytt kryss och förhoppningsvis så blir det ett under morgondagen. Idag så upptäcktes nämligen Sveriges första Kaspiska pipare på Mörkö i Södermanland och tanken är att om den är kvar i morgon så ska jag kryssa den. Jag ska nämligen upp till Uppsala och hålla ett föredrag om Nattskärra för Upplands Ornitologiska Förening under kvällen. Eftersom den Kaspiska piparen bara befinner sig någon mil från E4:an så kommer jag givetvis åka dit för att försöka se den på vägen.
Den befinner sig normalt i Centralasien kring Kaspiska havet, så att det dyker upp en här i Sverige är mycket ovanligt. Om ni vill se en bild på fågeln så kan ni se den HÄR.



lördag 22 mars 2014

Ingen havsöring och inget för ormrädda. ---------- No Seatrout and no fear of snakes.

Idag så blev det en tur för att prova om havsöringarna var på hugget, men det var de inte! Men man hittar så mycket annat när man går längs havsstranden och fiskar. Jag fann en sedan länge död säl, vilket kanske inte var så trevlig precis. Och jag stötte ihop med årets första Huggorm vilket givetvis fick mig att lägga ifrån mig kastspöet och ta fram kameran istället. Med Macroobjektivet på så tog jag mig närmare och närmare den vårslöa huggormen och plötsligt när jag tittade upp från sökaren så var jag bara ca 30 cm från ormen. Men fina bilder blev det :). Fascinerande djur det där!!!

Huggorm. -------Swedish adder.





fredag 21 mars 2014

Berguv. ------ Eagle Owl.

Idag så fick vi på Vilthjälpen ta hand om en skadad Berguv, en liten harunge och en bofink, så på den fronten är det full fart igen. Berguven verkar var en hane pga storleken, för honorna är betydligt större. Berguven borde kunna släppas igen om ett par veckor då den endast verkar ha en svullnad på sin ena vinge. Förmodligen så har den flugit emot något under sin jakt och dragit på sig sin skada. Men om den inte hade blivit funnen så hade den troligen gått svältdöden tillmötes då den inte kan flyga ordentligt.
Berguven är Europas största uggla och rasen av berguv i Amerika (Virginauv) är världens största uggla.

Klicka på bilden för att komma till Vilthjälpens blogg.
Berguv. ------- Eagle Owl.

onsdag 19 mars 2014

Fiske. --------- Fishing.

Nu har man varit ute på årets första sikmetetur, men sikarna klarade sig denna gång. Under 5 timmars fiske med fyra spön så hade jag inte ett enda napp, så vart sikarna var har jag inte en aning om. Nu blev ju ändå inte turen helt misslyckad för jag fick ju komma ut i naturen under en dag och fåglar finns det alltid att titta på. Havsörnarna gjorde regelbundna svep och skrämde upp all sjöfågel och ringduvorna kom i en strid ström söderifrån tillsammans med många bofinkar.
På kvällen efter fisketuren så bar det av mot Nybro för ett föredrag om mitt projekt med Nattskärror och nästa vecka är det Upplands Ornitologiska Förening som vill lära sig mer om denna fågelart.

 Havsörn. ------ Whitetailed eagle.

 Fiskespön. ------ Fishing rods.

 Blåsigt hav. -------- Windy sea.

Bro. -------- Bridge.

söndag 16 mars 2014

Den förstfödde. --------- The firstborn.

Nu har den första kycklingen kläckts och börjar att bli torr i sin dundräkt, så vi får hoppas att den snart slipper vara ensam i äggkläckaren. Det är fler ägg som har sprickor så det närmaste dygnet kommer det säkert att bli fler små kycklingar.

Nykläckt kyckling. -------- Newly hatched chick.

Nu händer det. ------- Now it happen.

När jag kikade in i äggkläckaren för en stund sedan så upptäckte jag det var små hål i 2 av äggen. Så idag blir man förälder igen.

lördag 15 mars 2014

Spännande. --------- Exciting.

Då våra hönor varit väldigt slarviga med sina kycklingar och ruvning så har vi köpt en äggkläckare istället. Den första hönan med kycklingar lämnad ofta sina kycklingar utan tillsyn, och den andra ruvade tills det bara var ett par dagar kvar då hon gick från äggen.
För några veckor sedan så lade vi in 12 ägg i äggkläckaren och på måndag är det dags för de små kycklingarna att komma fram. Eftersom det är små blågröntonade fönster i äggkläckaren så kommer vi att sitta på första parkett för att se deras kämpande för att komma ur äggen.



 Äggkläckaren. -------- Incubator.

 Ägg. ------ Egg.

 Ägg. ---------Egg.

 Ägg. --------Egg.

Nyfödd kyckling. ---------- Newborn chicken.

onsdag 12 mars 2014

Tyvärr.

Den Havsörn som vi haft inne på Vilthjälpen klarade sig tyvärr inte och mer finns att läsa på VILTHJÄLPENS BLOGG om detta.



lördag 8 mars 2014

Vår!. ---------- Spring!

Äntligen börjar det kännas på allvar att våren är på gång. Krokusarna börjar titta fram, ormvråkarna gässen och tranorna har anlänt och kattugglan och räven hördes nu på kvällen.


Krokus. -------- Spring Crocus.



söndag 2 mars 2014

Senaste nytt.

Om ni vill läsa vad vi i Vilthjälpen haft för oss de senaste dagarna så kan ni gärna gå in på den bloggen HÄR. 
I övrigt så har jag inte varit ute med kameran något den senaste tiden så det har inte blivit några bilder till den här bloggen. Jag har även fått en rapport om Havsörnens märkning och det visade sig att den blev ringmärkt 2009 utanför Oxelösund i Södermanland i ett bo med tre ungar. Om det skulle gå så illa att den inte klarar sig så måste den skickas in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för obduktion för Havsörnen hör till Statens Vilt och enligt lag så måste man göra det.

Havsörn. ------ White tailed Eagle.