tisdag 30 november 2010

Kombinationstest.

Fick en fråga om objektiv kombinerat med konverter mm, så jag tog lite bilder igår innan snökaoset började igen här i Oskarshamn. Vädret var övervägande mulet vid fototillfället, alltså inte det allra bästa för konverter och tubkikare. Men man kan ändå se vad dessa kombinationer gör med slutartiderna. Viss reservation för att ljuset varierade lite under tagningarna. Stativ användes till samtliga bilder och avståndet till vägskylten var 150 meter.

Min erfarenhet med 400mm är att småfåglar bör man helst komma inom 10 m ifrån för att få en bra bild, men då handlar det övervägande om en ren närbild på arten. Det kan ju vara trevligt med miljö runt fågeln också för att få en bättre helhetsupplevelse av bilden.
Konvertern och tubkikaren använder jag nästan bara när jag vill ha en bild på en ovanlig fågel som dokumentationsbild.

 55 mm F8, 1/800 sek. vägskylten finns vid pilen.

 400mm F5,6, 1/640 sek.

 400 mm + 2X konverter, F 5,6, 1/80 sek

Genom tubkikaren 25X, 1/20 sek, ca 1200 mm.

2 kommentarer:

 1. Tack för att du tog dig tid med bildexemplen och objektiv testet! Nu ger det mig faktiskt en uppfattning om 400 mm och konvertern ser jag stjäl faktiskt väldigt mycket ljus och det blir aningen grumligt och naturligtvis för att det var mulet och inte det bästa ljuset.
  Jag får lov att fundera ännu innan jag bestämmer mig för ngt lagom bra objektiv för fågelbilder utan att ruineras :)
  Tack för ditt engagemang! /Bea

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att Tokinans 400 fungerar bra till fågelfoto även om ljusstyrkan kanske är lite klen. Jag har haft mitt i lite drygt 12 år och inte kännt att jag skulle behöva något annat.
  //Urban

  SvaraRadera