måndag 31 oktober 2011

Tillbaka igen.

Nu är jag tillbaka igen från Skåne där jag tillbringat helgen, så nu ska det bli lite ordning på bloggen också med nästan dagliga uppdateringar hoppas jag.  I morgon återkommer jag med lite bilder från det dimmiga Skåne är det tänkt, och till dess får ni hålla till godo med en bild från dagens båttur till Furön.

Kalmarsundsstenar i motljus.

onsdag 26 oktober 2011

Hornuggla. Long-eared Owl

Jag fick en ny märkart ute på Enskär förra veckan och det var en Hornuggla som lyckades fastna i nätet en morgon. Samma morgon så tog vi även 2 st pärlugglor, och samtliga hade kommit flygande tillbaka över havet i gryningen. Ugglor liksom de flesta fåglar flyttar ju på natten och när gryningen kommer så börjar de se sig om efter något bra ställe att tillbringa dagen på, är de då ute över havet så flyger de till närmaste ö, även om det är tillbaka en bit. Det är ganska ofta som ugglor tas i just gryningen ute på Hartsö-Enskärs fågelstation, och då är det sådana som kommer tillbaka över havet.
Ofta har de nyss fastnat när vi går vår första runda och kan då vara riktigt aggressiva, och hornugglan var inget undantag. Den väste, knäppte med näbben och spände hotfullt ut vingarna, och använde till och med näbben lite. Annars så brukar ugglor och andra rovfåglar bara försvara sig med klorna, och aldrig använda sin näbb.

 Med brinnade ögon!

 Berguv i miniatyr.

 Rejäla klor som lätt går igenom en tunn handske.

För att bli större och hotfullare brer den ut vingarna.

tisdag 25 oktober 2011

Morgondagg.

Det var lite för sent på året för daggtyngda spindelnät, så det fick bli morgondagg på träräcke istället. Och det gick faktiskt lika bra tycker jag. Bilderna i oskärpa upptäckte jag när jag hade glömt ställa om kameran från manuell fokus till autofokus, så jag tog en del sådana också.

 Skärpedjupet är kort med full bländaröppning.

 Oskarpa daggdroppar.

 Ännu mera oskarpa droppar.

 Så här ser de ut i skärpa, vilket som är vackrast är upp till betraktaren.

Spricka i träet omgiven av dagg.

måndag 24 oktober 2011

Tidig morgon.

Den lilla stunden innan solen stiger upp ur havet, och just när den kommer upp är guld värda i skärgården. Ofta har man bara en kort stund på sig att få sina bilder, så det gäller att vara med. När solen har kommit upp en bit så brukar den ofta bli för stark snabbt, och den får inte vara för stark för att få till det där lilla extra. På kvällen vid nedgången så har man ofta lite mer tid på sig att få sina bilder, men det händer även att det går snabbt då med.

Soluppgång på Enskär.





söndag 23 oktober 2011

Hemma igen.

Nu är man hemma igen efter en härlig vecka ute i den Sörmländska skärgården. Efter en första sållning av tagna bilder så blev det 641st kvar, så man har att göra ett tag innan alla är klara med bortplockade dammkorn och lättare redigering. Nu jobbar man en vecka, och på fredag så bär det av till Falsterbo och helgens ringmärkarmöte med föredrag och trevlig samvaro med likasinnade. Sedan så är det inget mera inbokat på ett bra tag, och då kan man ägna sig åt hus och hem istället. Fast lite besök i naturen med kameran kommer det också att bli, och jag har även tänkt att förbereda lite för vinterns örnfotografering.

Kungsfågel i morgonmotljus. Goldcrest.

fredag 21 oktober 2011

Denna näst sista dag började riktigt bra med 3 st ugglor på första rundan innan gryningen. Det var 2 st Pärlugglor och en Hornuggla som fastnat i näten. Hornugglan var en helt ny märkart för mig, så den var extra rolig. Dagen fortsatte bra och när vi summerar dagen så har vi ringmärkt 63 fåglar än så länge (19:30). Vi har några ugglerundor kvar att gå innan sängdags så det kanske kan bli någon uggla till. Vid senaste rundan för en stund sedan så såg vi en pmindre uggla flyga bland näten, så den har kanske fastnat när vi ska ut om en stund igen. Vädret har varit strålande och vi avslutade dagen med korvgrillning ute under stjärnorna.

torsdag 20 oktober 2011

Bättre väder och mer fågel! Så kan man bäst beskriva denna dag. Vinden hade halverats under natten så det hade sträckt en del fågel, och det var gott om Sidensvansar och Gråsiskor i luften uppblandat med lite andra arter. Vi fångade och ringmärkte 23 fåglar, varav 11 var gråsiskor. Vi fångade även en årsunge av Gråsiska som var ringmärkt i England, och hade tagit sig hit för att fångas av oss. Vår halvtama älg befann sig åter i vår närhet på morgonen, då vi upptäckte den en bit upp på berget bakom huset. För att komma dit så måste den nästan ha strukit sig mot husväggen på vägen upp. Ganska spännande att gå ut i mörkret för att uträtta sina behov alltså :-)

onsdag 19 oktober 2011

Som jag skrev igår så blev det en riktigt blåsig dag idag med mycket stora vågor som slog in mot klipporna. Kameraminnet har fyllts på ganska snabbt under dagen för att försöka fånga det mäktiga skådespelet. Men de flesta bilderna har inte lyckats med det. Några bilder är jag själv nöjd med, och jag tror att jag lyckades bra att fånga kraften och storheten i vågorna.
Inte en enda fågel har vi ringmärkt idag trots att vi haft en del nät igång. Nu har vinden mojnat en del och till natten så har vi 18 nät isärdragna, så vi hoppas på någon uggla. Vädret fram tills vi åker hem på söndag ser ut att bli betydligt bättre, så vi kanske får några fåglar till än de 27 vi fått hittills. Det mesta vi haft tidigare år under en av våra veckor är en bit över 1000 fåglar, och de siffrorna kommer vi definitivt inte att nå i år.

tisdag 18 oktober 2011

Kl 14:00, Landsort Syd 14 m/s och regn.

Som rubriken säger så är det blåsigt här på ön. Vi går efter Landsorts uppgifter i sjörapporten då det bara är ca 4 mil dit, och ofta är det samma väder hos oss. Vi har bara fångat en Taltrast i våra nät under förmiddagen, och vi har dragit ihop mer än hälften av näten. Vädret kommer att vara detsamma inatt så vi kommer att dra ihop samtliga nät ikväll och sova gott hela natten. Det har byggts upp riktigt stora vågor som slår in mot ön, och det har blivit många bilder tagna under dagen. Tyvärr så har jag problem att få med bilder från mobilen så denna gång gör jag inte ens något försök, men jag har fått till några fina bilder som jag lägger in när jag kommer hem. Morgondagen utlovar liknande väder med mindre regn, så det är nog ännu större vågor imorn. Vi har också haft besök av en älg under natten och dagen. Inatt befann den sig just utanför stugan och käkade vildäpplen, och nu på eftermiddagen så drog den sig en liten bit uppåt ön igen.

måndag 17 oktober 2011

Re: Dåligt med fåglar!

Den 17 okt 2011 09.21 skrev "urmbird" <urmbird@gmail.com>:

Än så länge har det varit dåligt med fåglar i fångstnäten, så det händer inte så mycket här ute på ön. Vädret har varit bra fram till nu, då det mulnar på och en dimbank är på väg. I morgon väntas det regn och hård sydlig vind, så det är inga större förhoppningar om mer fågel då heller. Regnar och blåser det så drar vi ihop alla nät och väntar på bättre väder. Då får man ägna sig åt att försöka fotografera de stora vågorna som slår in mot klipporna istället.

lördag 15 oktober 2011

Re: Äntligen framme.

Den 15 okt 2011 14.03 skrev "urmbird" <urmbird@gmail.com>:

Nu är vi på plats på Hartsö-Enskärs fågelstation och vädret är för bra för fågelfångst. Det har blivit lite kungsfåglar än så länge, och vi ser fram mot nattens ugglefångst. Lite dvärgmåsar har sträckt förbi söderut och några fjällvråkar drog över mot fastlandet.

fredag 14 oktober 2011

Nu börjar fågelveckan snart.

Idag så sätter jag mig i bilen och far upp till Katrineholm, och efter övernattning hos en vän så kommer vi att befinna oss vid Studsviks brygga tidigt på lördag morgon. Efter en båtfärd i den Sörmländska skärgården ut till de yttersta öarna så kommer vi att befinna oss på Hartsö-Enskärs fågelstation, där vi kommer att tillbringa den närmaste veckan. Av en del rapporter som jag fått så kommer vi säkert att fånga mycket Pärlugglor under veckan, så sömnen kan det bli lite si och så med. Att det är så gott om ugglor i år kan vi tacka det fina lämmel- och sorkåret norrut för. Alla mängder med smågnagare har gjort att många rovfåglar har fått stora ungkullar som nu flyttar söderut. Ottenby fågelstation tog häromdagen 14 unga fjällvråkar i sin rovfågelfälla, och det passerade över 1000 fjällvråkar på Ölands ostsida under dagen och majoriteten var unga vråkar.
Givetvis så hoppas vi att fånga mängder med andra fåglar, och förhoppningsvis några rariteter också. Detta år är vi ute lite senare än vad vi brukar så arturvalet kommer säkert att bli lite annorlunda än vad vi är vana vid. De flesta sångare har redan gett sig av, men istället så kan det bli siskor, domherrar och sidensvansar mm i näten. Jag ska försöka att uppdatera bloggen utifrån ön, så jag hoppas att allt går bra med mobiluppkopplingen där ute.

 Fågelstationshuset.

 Dimman sveper in över Enskär.

 Pärluggla.

 Grönsiska.

Gransångare av den Östliga rasen ¨tristis¨.

torsdag 13 oktober 2011

Murgröna.

Nu blommar snart murgrönan som slingrar sig upp i en av våra tallar. Är man observant så kan man se att bladen på blomskotten inte alls är lika de vanliga murgrönebladen.

 Murgrönans blomma och blomblad.

De vanliga bladen.

tisdag 11 oktober 2011

Förlåt husse! Jag skäms.

Som en del har sett här på bloggen så har vi en katt, och tack vare kattluckan så har hon fri tillgång till vår inglasade altan under dagarna. Även från den har vi en kattlucka så hon kan gå ut i ett inhägnat område på baksidan. Både igår och idag så har hon lyckats att en Talgoxe, igår hade hon plockat den inne men smakat på den på altanen. Och idag när vi kom hem så låg resterna av dagens talgoxe ute på altanen, och hon hade även plockat den där ute. Talgoxarna brukar ta sig in på den inte helt täta altanen för att kolla om det kan finnas något intressant, och sedan brukar de ha problem att ta sig ut igen. Troligen så är det sådana talgoxar som katten tagit, katten har bara tre ben, så ute tror jag att fåglarna klarar sig även om hon är riktigt snabb bara hon vill. Hon klarar även av att klättra i träd med sina tre ben, fast när hon har varit utan ben i snart 8 år så har hon nog lärt sig hur man gör.
När vi kommit hem från jobbet så brukar hon alltid komma och möta oss, men inte de två senaste dagarna. Det verkar som att hon vet att hon gjort något som matte och husse inte gillar, och därför håller sig undan ett tag.

 En skämsig katt.

 Förlåt då!

måndag 10 oktober 2011

Vad är det som växer?

Vi har några Mönjeliljor hemma som blommade riktigt fint för ett halvår sedan, och efter att de blommat över så delade vi på plantorna. Häromdagen så fick jag se att en av liljorna blommade igen, men denna gång så var det ingen normal blomma som visade sig. Blomman består mest av en massa ståndare och saknar helt den normala röda färgen. Så vad är det som växer egentligen???


fredag 7 oktober 2011

Lite fågeltips och det senaste om Kattugglan.

Idag tänkte jag presentera lite tips om matning och fågelholksuppsättning. Det är ju tråkigt att behöva fylla på mataren varje dag så att skaffa sig en matare som rymmer mycket är ibland nödvändigt. Jag har gjort en stor matare av en stump avloppsrör som blivit över, och den behöver bara fyllas på nån gång per vecka beroende på hur mycket fågel det är. Det går i ca 20 liter fågelfrö i den, och fröna matas bara ut på ett ställe så det blir inte så mycket spill heller. Jag gjorde ett litet tak över utmatningen också, för att skydda lite mot regn och snö. När den ska fyllas på så är det bara att öppna taket på plats och hälla i frön.



Fågelholkar är ju tacksamt att sätta upp också, men man kanske inte vill spika i sina fruktträd så här kommer en lösning på det. Man fäster en tvärslå på baksidan av holken och kan då bara hänga upp holken mellan lämpliga grenar. Sätter man upp holken på en husvägg så borrar man 2 hål i tvärslån och slår i 2 spikar i väggen, så är det bara att hänga upp den. Denna uppsättning underlättar också betydligt när man ska tömma holken på gamla bon, det är bara  att lyfta ner holken och utföra det på marken. Så slipper man stå uppe på en stege och krafsa ur materialet med tillhörande ohyra som man alltid får på sig. Jag brukar ta holken till min eldningstunna och tömma den direkt i tunnan, sedan är det bara att elda upp ohyran och boresterna.


Kattugglan blev frisläppt inatt när jag kom hem från jobbet, och den var borta idag på morgonen så det gick nog bra för den. Jag bara öppnade dörren till uthuset så den kunde flyga ut själv när den var redo. Jag stod en stund utanför och väntade, men den kom inte ut då så den fick göra det i sin egna takt istället.

torsdag 6 oktober 2011

Frisläppningen är nära.

Ikväll är det dags att släppa Kattugglan som är helt återställd. Jag ringmärkte den idag på morgonen och den fick sin sista portion med köttfärs. Den är riktigt pigg och flyger runt i uthuset, så när jag kommer hem från jobbet ikväll kommer jag bara att ställa upp dörren på vid gavel så får den flyga ut när den vill.
Jag har även hunnit med att sätta upp kattuggleholken i en av våra tallar på tomten, och lagt i lite gräs och löv. Ugglor bygger inga egna bon med bomaterial så man måste lägga i en del i holken, annars så kommer äggen att ligga på bara botten när de ruvar.

 Kattuggleringen med sitt individuella nummer.

 Kattuggla (Tawny owl).

 Ugglan sitter på min hand som har en påse som skydd mot klorna.

Uggleholken i tallen.

onsdag 5 oktober 2011

Lägesrapport från Kattugglan. ( Tawny owl).

Kattugglan har blivit utsläppt i uthuset nere vid bäcken och funnit sig tillrätta där. En daglig dos med vitaminberikad köttfärs har gjort underverk med den, och snart är det dags för frisläppning. Jag jobbar kväll den här veckan så antingen så släpps den tidigt på morgonen eller efter 12 på natten, men jag har inte bestämt mig för hur det blir än. Målsättningen är att släppa den där den hittades men eftersom det är en ungfågel som ändå kommer att motas bort ur de vuxnas revir, så kanske jag kommer att släppa den här hemma istället. Det finns Kattugglor här med men inte precis där vi bor, så den skulle kanske kunna ta ett eget revir här istället. Igår fick jag en ring av en ringmärkare som har tillstånd att märka rehabiliterade fåglar, och även en uggleholk kom  han med.

 Ugglan tittar ut genom fönstret på friheten.

Ena ögat var inte riktigt OK igår när bilden togs, men idag är allt som det ska med det.

tisdag 4 oktober 2011

Krukväxt.

Jag köpte en blomma till min sambo när hon började sitt nya jobb, och blomknoppen är ganska fascinerande att titta närmare på.


måndag 3 oktober 2011

Då var det dags igen.

Härom kvällen så fick jag hämta ännu en Kattuggla. Denna gång så var det ett fönster som var i vägen när den kom flygande, så den hade fått sig en rejäl smäll. Den har piggnat till efter att jag har matat den, men den är fortfarande ostadig och har svårt för att hålla balansen. Efter en första natt i en liten bur så har jag nu släppt ut den i uthuset nere vid bäcken, där den bara sitter uppe på ett skåp. Så jag får fortsätta att mata den någon dag till så får man hoppas att den blir helt återställd, sedan är det tillbakatransport och frisläppning där den hittades.

 Kattuggla.

 Ugglan synas av om den har fler skador. På vingen kan man även se att det är en årsunge.

Dessa ska man akta sig för!

söndag 2 oktober 2011

Fågelart nummer 80.

Idag är det en utedag med trädgårdsarbete som gäller. Under förmiddagen så fick jag höra art nummer 80 en bit bort i skogen. Det var en Spillkråka som lät höra sitt karakteristiska läte.

 Spillkråka vid sitt boträd.

Flygande Spillkråka.

lördag 1 oktober 2011

Det närmar sig.

Snart är hösten här på allvar, trädens löv börjar bli vackra i morgonljuset och en del träd har redan tappat sina. Dagarna med sol och hög fin luft är guld värda och de måste bara tas tillvara, så dessa dagar är jag ute så mycket som möjligt.

 Höstfärger.

Daggvåta nypon.