fredag 14 december 2012

Försök att fota meteorer. --------- Try to take a photo of meteor rain.

Just nu så pågår ett mycket spektakulärt himlaspel på natthimmelen.  Det är när Jorden passerar i resterna av en asteroid som det blir ovanligt gott om stjärnfall. Detta meteorregn kallas för Geminiderna och inträffar i mitten av December varje år och i år så är det ett år med många stjärnfall/timme. Bara på den lilla stund som jag stått ute i den -20-gradiga kylan så har jag sett ett tiotal fina stjärnfall. Fotograf som jag är så har jag kameran uppställd på stativet för att försöka fånga något av alla dessa stjärnfall. Givetvis så är batterierna inte i tipp topp i kylan så det har bara blivit 2 bilder innan de lade av. Och inte ett endaste stjärnfall fastnade heller på bilderna. men det pågår ett par dagar till så imorn laddas batterierna och ett nytt försök sker efter mörkrets inbrott.

 ISO 200, f/4, 26 mm, 283 sek.

ISO 200, f/4, 18 mm, 683 sek.

5 kommentarer:

 1. Camera batteries do NOT like extreme cold, I wonder, can you wrap it up in something to keep some cold out?? Love the effects, and what a long time exposure.Did you stay out all that time?? Cheers from Jean

  SvaraRadera
 2. Det bästa med bloggar är att man hela tiden lär sig något nytt. För jag visste inte om det att Jorden passerar dessa rester. Synd bara att det är så mulet hos oss ikväll. På tal om betterier... När jag köpte K10D då skaffade jag mig ett extra batteri till det. Nu märker jag att mina batterier börjar ge vika och vill köpa ett par nya. Dessvärre verkar de vara slut. Inte bara tillfälligt utan helt och hållet. Vet du var man kan köpa batterier till "vår" kamera?

  SvaraRadera
 3. Hej Urban!
  Det blev tjusiga bilder ändå, visst är det kul med nattfotografering.
  Håller tummarna att du får dina bilder och att du har bättre väder än vad vi har här. Här är det helt omöjligt att se något.
  Ha en fin kväll/natt!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 4. Måste vara svårt att fåna dessa himlafenomen med kameran, men tycker du fått till superhärliga bilder!
  Ha en bra dag!
  /Maria

  SvaraRadera