torsdag 29 mars 2012

Lite fåglar. --------------- Some birds.

Jag letade rätt på lite gammal skåpmat som jag inte tror att jag visat förut, så det händer något nytt här på min blogg.

 Skata. ------ Magpie.

 Gråtrutar. ---------- Herring Gulls.

 Pilfinkar. ---------- Tree Sparrows.

Gulsparv. ------------ Yellowhammer.

tisdag 27 mars 2012

Färsk saffran. --------------- Fresh saffron.

Idag bjuder jag på en närbild av en krokus från vår trädgård. Jag har inte hunnit ta så mycket nya bilder för det är full våraktivitet här hemma. Trädgården får sig en genomgång och inomhus så är det 2 rum som ska tapetseras och läggas nytt golv i, sedan tar jag en paus med allt inomhusarbete till hösten. Det är bara hönshuset som ska göras färdigt invändigt. Nästa vecka ska jag vika ett par morgnar till att kolla några tjäderspel åt Länsstyrelsen. Den närmaste spelplatsen ligger bara några kilometer från hemmet, så jag hoppas att det finns många tuppar på den spelplatsen för då kommer det att bli flera besök där.

Krokus. --------------- Crocus.

söndag 25 mars 2012

Sista bilderna på illern. ---------------- Last pictures on ferret.

Igår var tidningen här och gjorde ett reportage om den upphittade illern, och efter det så kom en fadder och hämtade henne. Om ägaren inte hör av sig efter att den varit med i tidningen,så kommer faddern att behålla henne. Förmodligen så kommer det att bli så för varken hos polisen eller andra ställen vi varit i kontakt med har fått in något om en bortsprungen iller. Men reportaget i tidningen kanske kan locka fram ägaren.

 Vattendrickning. -------------------- Waterdrinking.

 Maten smakar bra. ------------------- This was a good dish.

 Mycket trött iller. ----------- Very sleepy Ferret.

80% av tiden ligger en iller och sover. -------------- 80%  of time is a ferret in sleep.

fredag 23 mars 2012

Premiär för Sikmete. --------- Start for fishing Whitefish.

De 2 senaste dagarna har jag varit ute och metat Sik, men fiskelyckan har inte varit så bra. Inte en enda Sik har fått syna nätmaskorna i håven, men det har varit två riktigt underbara förmiddagar. Det bara pumpar in vårfåglar med värmen, och det har varit gott om Tranor på väg Norrut. Även andra vårfåglar som, tofsvipor, skogsduvor, starar, lärkor, sveper förbi  när man sitter ett antal timmar bakom spöt.

 Spöna är riggade. ---------------- Rods are rigged.


Tranor. -------------- Cranes.

onsdag 21 mars 2012

Mera iller. ---------------- More ferret.

illern har funnit sig till rätta och ligger mest och sover mellan måltiderna. Den är ganska tam så det är definitivt inte en vild iller som jag har att göra med. Det finns ingen bortsprungen iller anmäld hos polisen, men de ska göra ett hembesök för att se om den är chippad. Det är första gången som jag hanterar en iller, men det verkar vara ett helmysigt djur!

 Iller hona. ---------- Ferret female.

Denna gång en iller. --------- This time a ferret.

När jag kom hem från jobbet strax efter midnatt idag så hade min sambo varit och hämtat ett nytt husdjur åt oss. Det var en iller som hade hittats i kemikalierummet på ett företag här i stan, och en anställd hade tagit med sig den hem för den kunde ju inte vara kvar där. Så nu blir det till att försöka att hitta ägaren till den, om de inte bara har släppt ut den för att bli av med den. Den är ganska tam så den har säkert haft ett hem någonstans innan den rymde/släpptes. Vi kan inte ha den kvar hos oss då vi redan har katt och fåglar här hemma, och jag tror inte att det funkar med en iller också.

måndag 19 mars 2012

15 minuter snöstorm och fågel. ----------- 15 min. snowstorm and birds.

Konstigt väder vi har! När jag gick upp så regnade det lite lätt för att på nån minut övergå i full snöstorm. Snön vräkte ner och det blåste rejält, men efter en kvart så slutade det och solen tittade fram istället.


Grillen som användes till gårdagens middag blev översnöad på nolltid.

Jag fick en fråga om det är mer fåglar vår/sommar att ta hand om, så jag ska försöka att svara på det. Att det kommer in en hel del fåglar just nu beror säkert på att det är flyttningstider för många arter och då använder de mycket energi för att komma till sina häckningsplatser, och hinner inte alltid få i sig tillräckligt med mat. Samtidigt är många igång och kämpar om sin boplats med andra fåglar, och de jagar varandra utan att se sig för vid vägar och fönster. Jag tycker nog att det kommer in ganska jämt med fåglar under hela året med några toppar då och då. En topp som ofta är ganska onödig är sensommaren då många fågelungar hoppar ur boet och snälla människor tar hand om dessa i tron att de är övergivna. Nästan alltid är de inte övergivna utan sitter och väntar på mat från föräldrarna, så finns det ett tätt buskage i närheten så är det bästa att sätta in de där. Uggleungar som bara sitter på dagtid är helt normalt för de blir inte matade på dagen, utan väntar snällt till kvällen och natten.
Kalla vintrar med långvarig kyla är heller inte bra för fåglarna, och då får jag ganska många samtal om dåliga fåglar.

Pärlugglan som kom från Strömsund äter ordentligt men har problem att sitta upp själv än så länge. Troligen har den flugit emot ett fönster och fått en rejäl smäll som gör att den inte har hundraprocentiga funktioner i benen. Förhoppningsvis så blir den bra om några dagar och kan få lite flygträning innan den släpps.
Pärluggla. -------------------- Tengmalm´s Owl.

När jag tittar ut genom fönstret så får jag se att det är flera småfåglar som hoppar runt något ute på vägen, och undrar förstås vad de håller på med. När det kommer en långtradare så rullar föremålet runt ute på vägen och börjar att flaxa. Så det är bara att snabbt ge sig ut och ta hand om en liten Blåmes som förmodligen har krockat med en bil. Den är genomblöt efter att ha rullat omkring ute på vägen så den torkas och sätts i en bur för att kvickna till. Just nu så har den tagit sig upp på en pinne och sitter och sover.
Våt och kall Blåmes. -------- Wet and cold Blue tit.

söndag 18 mars 2012

Större skogsmus. -------- Yellow Necked Field Mouse.

Igår så upptäckte jag en ny gäst vid vårt andra fågelbord, och jag trodde först att det var Skogssorken som hade hittat även detta matställe. Men i kikaren så såg jag att den såg helt annorlunda ut än Skogssorken, och kunde konstatera att det var en Större skogsmus som hittat hit. Den sprang fram och tillbaka mellan matningen och ett stenröse bredvid, och långa stunder så satt den stilla så det var bara att sätta sig med kameran och vara beredd. Det var mulet och grått så jag fick ta till blixten för att lätta upp lite.

Större Skogsmus. -------------------- Yellow Necked Field Mouse

Större Skogsmus. -------------------- Yellow Necked Field Mouse

lördag 17 mars 2012

Ingen Pärluggla men en Gråtrut. --------- Herring Gull.

Pärlugglan som skulle anlända i dag kom väldigt sent till stan så den befinner sig fortfarande i vår veterinärs vård, och jag ska hämta den i morgon. Jag tog en mus i musfällan natten som gick, så den kommer att ha lite mat när den anländer.
Efter ett telefonsamtal på eftermiddagen så fick vi åka in till dammen i stadsparken och ta hand om en Gråtrut som bara låg på marken. Det var en gammal fågel, och den kunde inte stödja sig på ena benet och den var blind på ett öga. Ögat hade varit så länge, kanske t.o.m. sedan födseln, så den klarar sig säkert bra med bara ett öga. De brukar även klara sig bra med bara ett ben, så den togs in för rehabilitering. Den var törstig och hungrig, så den har fått mat och vatten och nu vilar den sig i en låda ute i ladugården. I morgon ska jag göra ett lite större utrymme åt den där ute.

 Gammal Gråtrut. ----- Adult Herring Gull.

 Vägning och skadebedömmning. ------- Weighing and checking of damage.
Här ser man det blinda ögat.------- You  can see the blind eye.

fredag 16 mars 2012

Vår och nya patienter på ingång. ------- Spring and new patient coming.

Äntligen så har det kommit lite vårkänsla! När jag kom hem idag så kom 4 tranor över huset på väg norrut, bofinkarna hördes från flera håll för första gången i år, och i sjön fanns det olika änder och flera sångsvanar. Alla småfåglar sjunger för fullt från varenda buske, och vid fågelholkarna är det full aktivitet.

Iskanten i sjön sedd från vårt hus genom 400 mm objektivet.

Efter några veckors lugn på rehabiliteringsfronten så blev det rusning idag. Först fick jag ett samtal om att det kommer en Pärluggla från Strömsund (89,5 mil)!!!! med tåget i morgon eftermiddag, så det får bli en tur in till stationen och hämta den. Troligen så har den flugit emot något och skadat sig lätt, och det finns ingen rehabiliterare på närmare håll. Så musfällorna är laddade i uthusen, så att den kan få middag när den anländer.
Vi fick även hämta en fasanhöna i en närliggande mindre ort, som hade krockat med tåg/bil igår och tagits omhand av en boende. Tyvärr så hade fasanen ett allvarligt ben-/bäckenbrott så att det inte ens fanns någon blodtillförsel till benet, så den fick avlivas sorgligt nog.

 Fasanhöna. ----- Pheasant female.

Pheasant with broken leg.

Isen smälter. ------- ice melts

Nu går det fort i naturen och isen smälter för fullt. Sjön som vi har bredvid huset är snart helt isfri, så grågässen och sångsvanarna har mer och mer att simma i för var dag.

tisdag 13 mars 2012

Astrofoto. ----------- Astrophoto.

Som säkert många av er har sett så ligger planeterna Venus och Jupiter väldigt nära varandra just nu på kvällshimmelen. Jag var ute för ca 30 minuter sedan för att fånga de båda planeterna på foto, och lyckades få de att fastna på sensorn. De rör sig ganska fort fram över natthimlen, så en kort slutartid var att rekommendera. Även lite andra planeter/stjärnor fastnade också.

 Jupiter med 4 av sina 63 månar. Trots 2 sek slutartid hann de röra sig en bit.

 Jupiter och Venus på natthimlen.

 Vår grannplanet Mars fanns också där uppe.

De tre stjärnorna i Orions bälte, och lite andra stjärnor.

Knivslöjden.

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så håller jag på att tillverka mig en egen kniv, och det går framåt sakta men säkert. Själva kniven är klar för polering och ytbehandling av skaftet, sedan är den klar. I helgen som gick så tillverkade jag själva knivslidan av läder, och fick till det riktigt bra och jag blev nöjd med resultatet. Igår så blev knivslidan infettad för att tåla vatten och bli riktigt fin. Det är första gången som jag tillverkar min egna kniv, men definitivt inte den sista.

måndag 12 mars 2012

Lite fågelholkstips. ----------- Paint your birdnest.

Nya fågelholkar ser jättefräscha och fina ut men det är inte alltid fåglarna tycker så, utan de tar de först året efter när de mörknat litegrann. För att få fåglar samma år i holkarna så brukar jag ¨måla¨ de med lite lervälling för att de ska se lite äldre ut. Om inte annat så syns de inte så mycket där de sitter i träden. Det är bara att blanda vatten och jord och sedan pensla på.

 Ny och fräsch Knipa/Kattuggleholk.

 Efter en behandling med lervattnet.

 Holken på plats nere vid bäcken.

lördag 10 mars 2012

Bubbligt värre. ---------- Bubbles.

När snön på isen har blivit genomblöt och sedan frusit igen så finns det massor med luftbubblor infrusna i isen. Alla dessa bubblor gör sedan att isen smälter väldigt fort när det blir mildväder. Och isen blir genomdränkt av vatten, och kan försvinna på några dagar bara. Rejäl kärnis utan bubblor tar lite längre tid på sig innan den smälter, men till sist får även den ge sig.


fredag 9 mars 2012

Gnagaren är artbestämd. ----------- Rodent is identified.

Nu har nog min obestämda gnagare blivit artbestämd, och det kan jag tacka min bloggkollega Mian för. Om ni går in på detta inlägg på hennes blogg så ser ni att hon har hittat en kopia på min lilla vän http://miansblogg.blogspot.com/2011/03/stadpatrullen.html

Den ska tydligen vara Sveriges vanligaste däggdjur, så det är kul att man har fått se den också.
Just nu så har den fått konkurrens av en rödhake som också tycker om marken under granen.


Skogssork.

torsdag 8 mars 2012

Isfiske med abborre. --------- Icefishing with perch.

Förmiddagen ägnades åt vinterns första och förmodligen sista isfiske. Egentligen så skulle jag ha metat sik denna vecka, men de kalla nätterna har gjort att isen är kvar. Men när det väl blir varmt så kommer den att försvinna fort, istjockleken var knappt en decimeter och av ganska dålig kvalitet.
Jag tog med min GPS för att hitta tillbaka till mitt egna specialställe från tidigare år, men när jag startade den så visade det sig att jag glömt att ladda batterierna så jag fick gå på känn istället.
Men jag fick en riktigt underbara men lite blåsig dag, och tre fina abborrar fick följa med hem på middag.
Våren är nära förestående tyckte fåglarna, för grågässen hade redan tagit sina häckningsöar i besittning och lärkorna var på väg norrut.
Även flera havsörnar flög runt, och en kom rakt över mig på ganska låg höjd. Tyvärr så hade jag bara den korta zoomen på kameran, annars hade det blivit riktigt fina bilder på den.

 Isen hade redan börjat att släppa runt stenar och land, men jag hittade ett ställe där jag kom ut.

 Balanspirken på väg ner till botten och abborrarna.

 Lite lockryck för att väcka intresset hos fisken........

 .......och plötsligt får en fin abborre syna isen från ovan.

 Den extra solen bredvid den äkta visar att det är omslag i vädret på gång.

Härlig blank havsis som snart är ett minne blott.

onsdag 7 mars 2012

Okänd liten gnagare.

När jag satte ut musfällor i uthuset i vintras så fångade jag en liten gnagare som jag inte har sett tidigare. Det är ingen skogsmus och inte heller är det en husmus, så om någon kan hjälpa mig så är jag tacksam. Jag har letat på nätet, och det enda jag hittat som liknar min gnagare är en liten sork (Gråsiding) som bara ska finnas långt norrut. Jag har tagit flera stycken i musfällorna och just nu har jag en som håller till under granen vid min fågelmatning.

 Den lilla gnagaren letar mat under fågelbordet.

Den korta pälsklädda svansen tyder på att det är en liten sork av ngt slag.

tisdag 6 mars 2012

Lite hemmapyssel.

Pysslet har bestått i att tillverka diverse klisterdekaler för olika ändamål.

 Rovfågelsilhuetter att sätta på växthuset och altanfönstren så att inte fåglarna krockar med de.

Ser ni denna vackert dekorerade bil, så är det bara jag som är i trakterna.

måndag 5 mars 2012

Jag vann en bok!

Igår så hade fågelklubben i Oskarshamn sitt årsmöte, och mitt föredrag om nattskärror tror jag blev mycket uppskattat. De sista bilderna till fördraget tog jag så sent som på förmiddagen innan mötet, men jag hann få ihop allt innan det var dags för premiären. När det var dags för dragning på lotteriet så lyckades jag vinna förstapriset, och jag fick en fin bok om Rovfåglar i Europa som jag har saknat i min bokhylla. Jag passade också på att köpa en stor fågelholk som ska sättas upp nere vid bäcken, och förhoppningsvis så blir det Knipa som kommer att häcka i den.


En av de sista bilderna som togs till mitt föredrag om Nattskärra.