måndag 19 mars 2012

15 minuter snöstorm och fågel. ----------- 15 min. snowstorm and birds.

Konstigt väder vi har! När jag gick upp så regnade det lite lätt för att på nån minut övergå i full snöstorm. Snön vräkte ner och det blåste rejält, men efter en kvart så slutade det och solen tittade fram istället.


Grillen som användes till gårdagens middag blev översnöad på nolltid.

Jag fick en fråga om det är mer fåglar vår/sommar att ta hand om, så jag ska försöka att svara på det. Att det kommer in en hel del fåglar just nu beror säkert på att det är flyttningstider för många arter och då använder de mycket energi för att komma till sina häckningsplatser, och hinner inte alltid få i sig tillräckligt med mat. Samtidigt är många igång och kämpar om sin boplats med andra fåglar, och de jagar varandra utan att se sig för vid vägar och fönster. Jag tycker nog att det kommer in ganska jämt med fåglar under hela året med några toppar då och då. En topp som ofta är ganska onödig är sensommaren då många fågelungar hoppar ur boet och snälla människor tar hand om dessa i tron att de är övergivna. Nästan alltid är de inte övergivna utan sitter och väntar på mat från föräldrarna, så finns det ett tätt buskage i närheten så är det bästa att sätta in de där. Uggleungar som bara sitter på dagtid är helt normalt för de blir inte matade på dagen, utan väntar snällt till kvällen och natten.
Kalla vintrar med långvarig kyla är heller inte bra för fåglarna, och då får jag ganska många samtal om dåliga fåglar.

Pärlugglan som kom från Strömsund äter ordentligt men har problem att sitta upp själv än så länge. Troligen har den flugit emot ett fönster och fått en rejäl smäll som gör att den inte har hundraprocentiga funktioner i benen. Förhoppningsvis så blir den bra om några dagar och kan få lite flygträning innan den släpps.
Pärluggla. -------------------- Tengmalm´s Owl.

När jag tittar ut genom fönstret så får jag se att det är flera småfåglar som hoppar runt något ute på vägen, och undrar förstås vad de håller på med. När det kommer en långtradare så rullar föremålet runt ute på vägen och börjar att flaxa. Så det är bara att snabbt ge sig ut och ta hand om en liten Blåmes som förmodligen har krockat med en bil. Den är genomblöt efter att ha rullat omkring ute på vägen så den torkas och sätts i en bur för att kvickna till. Just nu så har den tagit sig upp på en pinne och sitter och sover.
Våt och kall Blåmes. -------- Wet and cold Blue tit.

6 kommentarer:

 1. Men stackarn...han ser riktigt risig ut, blåmesen. Pärlugglan däremot ser fantastisk ut, hoppas de klarar sej båda två :)

  SvaraRadera
 2. Hoppsan... den mesen ser verkligen risig ut! Skönt att det finns ngn som tar hand om skadade fåglar!
  Ha det /bea

  SvaraRadera
 3. Det är bra att du finns för dom små liven ,vi hade samma väder idag ,Nette

  SvaraRadera
 4. ja vädret kan nog fortfarande spela oss ett spratt. fin uggla. underbar bild på blåmesen.. fick mig ett gott litet skratt ;)

  SvaraRadera
 5. Ja, vilket väder det blev den dagen. Tur det gick över lika snabbt.
  Bilden på blåmesen är hur söt som helst!

  SvaraRadera
 6. att gå och rädda detta lilla liv...det gör någon med ett stort hjärta...<3 jag är så glad att att det finns människor däribland du,som hjälper djuren så här. varm hälsn.anna

  SvaraRadera