fredag 21 februari 2014

Göktyta. -------- Wryneck.

I gårdagens inlägg så nämnde jag att jag gjort holkar till göktytan som jag ska sätta upp i trädgården. Jag fick även en fråga om man måste rensa ur gammalt bomaterial ur holkarna? Och svaret är att det behöver man inte göra om man inte vill, men då de gamla bona ofta är fulla med blodsugande ohyra så kan det vara bra att göra det nån gång ibland. Annars så brukar fåglarna själva rensa ur holkarna när det blir för fullt av gamla bon i de.

Eftersom Göktytan är en lite udda art som har ganska speciella krav på boende och miljö, så tänkte jag i detta inlägg ge lite mer information om den.

Göktytan tillhör familjen hackspettar men den hackar inte ut något hål själv som de övriga hackspettarna utan tar gärna holkar eller andra hål som den hittar i sin omgivning. Den trivs i ängsmarker där dess huvudföda ofta finns i mängder. Huvudfödan är myror och myrpuppor från de små svarta och röda myror som man ofta finner i dessa marker och det har vi gott om i vår trädgård.
Om man ska göra en holk till den så ska man tänka på att den vill ha en djup holk (ca 40 cm) och i den lägger man lite sågspån eller liknande. Den bygger inget ordentligt bo själv så med spån i holken har den en fin bädd att lägga sin ägg på. Det sägs att den vill ha en väldigt tät och mörk holk, men om det inte finns några alternativ så tar den också glesare holkar som släpper in lite ljus. Men för att vara på den säkra sidan så spikar man ihop holken ordentligt och sätter upp den i anslutning till torrare marker med gott om myror. I april/maj så återkommer göktytan från sin vintervistelse i tropiska Afrika och det brukar höras när den anlänt då den är högljudd.

 Göktyta. ----- Wryneck.

 Holk till göktyta. ------- Nest to Wryneck.

 Göktyta. ----- Wryneck.

4 kommentarer:

  1. Tack Urban för kommentar och svar på frågan. Jag älskar ju fåglar men är okunnig om mycket, det man inte vet får man ta reda på.
    I teknikens-tider behöver man inte 'slå i böcker' och leta, det finns andra sätt.
    Jasså fåglar städar ut lite själva också! då gör väl både honor och hanar det gemensamt, får man hoppas, *fniss*
    Vilka fantastiska bilder du tar på fåglar m.m. Men jag förstår att din kamera ser annorlunda ut än min, ja du har så klart flera. Ditt natur intresset gör att du är mycket ute i luften och du får uppleva många spännande vyer, det avundas jag dig.
    Dottern har kanske fått ditt fiske intresse också, abborren är riktigt vacker.
    En göktyta har jag aldrig sett, den ser häftig ut med den där fiskfjälls liknande kroppen.
    Måste googla och höra hur Göktytan låter, om det finns fågelläten där . . . .

    Må fint/ Eva

    SvaraRadera
  2. What a tiny wee bird, and such interesting details, here we have starling boxes, other birds nest in the trees and shrubs or the grapevine, Do you put the nesting box higher up on a pole? Ours are about 10 feet off the ground. Cheers, Jean.

    SvaraRadera
  3. Intressant! Jag har aldrig sett en sådan.
    I fredags kväll så hördes en uggla här hemma. Inte så långt borta.
    Traditionellt uggle ljud. Skulle vara kul om jag kunde se den på dagen.

    SvaraRadera
  4. Kolossalt fascinerande fågel du fotograferar här. Måste var synnerligen exklusivt ha dessa att häcka i egna trädgården. Myror? kanske man skulle snickra ihop en sån där låda, ändå.
    / Deerhunter

    SvaraRadera