tisdag 13 augusti 2013

Meteorfoto Perseiderna och andra nattbilder. -------Meteorphoto Perseids and other nightphotos.

Det blev klart och fint väder i Oskarshamn till kvällen så det var med spänning som kamerautrustningen packades innan bilfärden mot havet. Jag och en av mina döttrar placerade oss på den gamla oljekajen och under tiden som jag plockade ihop utrustningen så spanade hon av himlavalvet, och nästan direkt så ropade hon att hon såg ett stjärnfall. Innan kameran var i ordning så hade hon sett 4-5 st, så när allt var inställt och klart var det bara att öppna slutaren. Det var ingen som var riktigt klar och ljusstark så jag fick inte riktigt den bild som jag ville ha, men vi fick se många stjärnfall och ett kraftigt åskväder långt ner i Skåne som lyste upp molnen åt det hållet. Efter drygt en och en halv timme var vi nöjda och jag åkte hemåt för att få lite sömn innan arbetsdagen, men när jag klev ur bilen hemma så blev jag stående och bara njöt av stjärnhimlen. Luften var kristallklar och det var stjärnor överallt, Vintergatan låg som en mjölkig gördel rakt över mig och man förstod att den kallas "Milky Way" på Engelska. Eftersom meteorregnet fortsatte med flera fina fall så kunde man inte bara gå in och lägga sig, så kameran riggades igen och jag fick flera fina bilder på allt det härliga. Även några meteorer lyckades fastna på sensorn, så nöjd och trött kom jag i säng strax efter kl 01.

De flesta bilder är behandlade i Photoshop avseende Mättnad, kontrast och skärpa.
 Utsikten mot NV från kajen.
F/ 4,5 - ISO 200 - 45 mm - 11,6 sek

 Blå Jungfrun vid horisonten.
F/ 4,5 - ISO 400 - 45 mm - 28,6 sek

 Hamnen. ----- Harbour.
F/ 4,5 - ISO 200 - 45 mm - 9,8 sek

 Åskmoln i NO över norra Öland. ---- Thundercloud.
F/ 4,5 - ISO 400 - 35 mm - 108 sek

 Det första stjärnfallet är det tunna sträcket uppe till vänster. ----- Shooting star up to left.
F/ 4,5 - ISO 200 - 45 mm - 30 sek

 Stjärnhimlen när jag kom hem. ---- Starry sky when i got home.
F/ 4,5 - ISO 400 - 26 mm - 52 sek

 Ofantliga mängder med stjärnor över ladugården hemma.
F/ 4,5 - ISO 1600 - 21 mm - 137 sek

 Vintergatan med två parallella meteorstreck till vänster. ----- Milky Way with 2 Perseids.
F/ 4,5 - ISO 1600 - 20 mm - 148 sek

Meteorstrecken beskurna från bilden ovan. --- From the image above.

4 kommentarer:

 1. Kul att se dina bilder ,häftigt .Åskan var också fin ,vi hade den live också idag .Varit ute och fotograferat till havet ikväll otroligt vackert ,Ha det fint ,Nette

  SvaraRadera
 2. Det pågår uppenbart mycket däruppe jag inte känner till. Vad jag med egna ögon kan se och relatera till är tegeltaket på ladan. Glöder i varmt orange som om det bakas på nytt!
  / Deerhunter

  SvaraRadera
 3. Mycket spännande och intressanta bilder.
  M

  SvaraRadera
 4. Oj så mycket det finns att upptäcka med hjälp av kameran. Imponerad över allt det vackra och spännande som du lyckats fånga med hjälp av kunskap och uppmärksamhet. Mycket bra jobbat!
  /SA

  SvaraRadera