tisdag 1 februari 2011

Uggleögon!!!

Har någon tänkt på att ugglor har olika ögonfärg? Några har helsvarta och en del har gula/brandgula ögon. De helsvarta har Kattugglan, Slagugglan och Tornugglan. De gula/brandgula har Berguv, Lappuggla, Fjälluggla, Hökuggla, Pärluggla, Sparvuggla, Hornuggla och Jorduggla. Så! Då var alla svenska ugglor uppräknade, och det blev 11 st olika arter.
Men åter till huvudfrågan, varför olika ögonfärg? Enligt vad jag vet så är det så att de med helsvarta ögon räknas till de äkta nattugglorna, alltså de är aktiva med jakt under dygnets mörka timmar. De med ljusa ögon jagar mera under gryning och skymmning. Givetvis så finns det ingen regel utan undantag så Kattugglan jagar givetvis även i gryning och skymmning och berguven försöker nog även när det börjar bli riktigt mörkt. Hornuggla.

 Kattuggla dagtid.

Pärluggla.

Kattugglan ska ha det absolut bästa mörkerseendet och kan jaga i nästan totalt mörker, och det beror på att den har extremt stora mängder ljuskänsliga celler i ögat. Försök har visat att om det är totalt mörkt så kan kattugglan upptäcka en mus i skenet från ett stearinljus placerat 200 meter från musen. Gör om det den som kan!
Det verkar även som att ögat får mera blod under dygnets mörka timmar. Jämför man den nedre bilden med den övre på kattugglan, så ser man en rosa blodfylld ring runt ögat nattetid.

Kattuggla nattetid.

Sveriges och en av världens största ugglor är Berguven och den kan väga upp till 3,2 kg och vara 170 cm mellan vingspetsarna. Sveriges minsta är sparvugglan som blott väger ca 50 gram och är 35 cm mellan vingspetsarna.
Bland många ugglor och rovfåglar är det så att honorna är större än hanarna, men anledningen till det sparar vi till en annan gång.


Berguvunge innan den blivit grymt stor.

5 kommentarer:

 1. Så spennende lesing. Dette har jeg aldri tenkt på før. Så flotte uglebilder du har. Uglen er nok en av de fuglene jeg liker best. Tusen takk for at du deler din kunnskap med oss. Ha en riktig god uke.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar din blogg för här får man lära sig mycket om sånt som i alla fall jag inte haft en aning om.
  Härliga bilder på de fina ugglorna. Jag brukar höra kattugglor borta vid stadsträdgården, men har aldrig lyckats se dom, tyvärr :(
  Ha en riktigt bra dag!
  /Maria

  SvaraRadera
 3. - Intressant läsning !
  Men jag tycker det är lite originellt att ha ugglor i köket...:o)
  - Ha det ! / Hasse

  SvaraRadera
 4. Så otroligt spännande och "matnyttig" läsning här hos dig Urban! Alltid lika kul och framför allt berikande att kika förbi din blogg. Bilderna är som vanligt mycket bra!
  Så otroligt gullig den lille berguvsungen är!
  Ha det
  /Ingemar

  SvaraRadera
 5. Trevligt och informativt inlägg, härlig bilder! Har du läst "I ugglemarker" av Jan Lindblad? mycket bra tycker jag, mycket info om hur ugglornas syn fungerar t.ex. Boken har ett par år på nacken ..kom 1967 tror jag.

  Ha d
  Henrik

  SvaraRadera