onsdag 4 april 2012

Tjäderskogen. ----------- Western Capercaillie forest.

Som jag har nämnt tidigare så håller jag på att kolla upp ett antal Tjäderspelplatser kring Oskarshamn, och det har blivit ett par morgnar hittills denna vecka. Kylan som har kommit tillbaka har gjort att spelet kommit av sig lite, så jag har mest letat tecken på tjäder morgon tidig/förmiddag. Där jag hittar tecken på att det finns tjäder kommer jag att göra ett nytt besök igen om ett par veckor.
På det första ställe jag besökte fanns det inte ett spår av några tjädrar, så det var bara att ge sig iväg till nästa ställe långt ut i nya skogar. När jag kliver ur bilen så tycker jag att jag hör något en bit in i skogen, så jag spetsar öronen lite extra ett tag. Inget mer hörs och enligt den gamla rapporten så ska spelplatsen ligga ett par hundra meter in i skogen, så jag plockar ihop mina saker och startar GPS:en. Jag hinner bara gå ca 50 m så upptäcker jag 2 Tjädertuppar 30 m ifrån mig, så det är bara att huka sig ner och göra sig så osynlig det går. En vaksam tjäderhöna upptäcker mig och flyger iväg men tupparna fortsätter att slåss. Tyvärr så gör det intensiva slagsmålet, tjäderfrossan och det dunkla ljuset att de flesta bilderna blir oskarpa innan de ger sig iväg. Detta område verkar hysa en hel del tjäder av spåren att döma, så hit blir det definitivt ett återbesök. Idag på morgonen så besöktes en annan spelplats, och här såg jag en tjäderhöna samt spår av 3-4 tuppar.
Jag har också hittat flera fina ställen som säkert hyser Nattskärror när det är dags, så om ett par månader finns jag i dessa skogar nattetid.

 Vägen ut i skogen. ------------ Way to the forest.

 Tjäder. -----------Western Capercaillie.

Tjädermarker. ------------ Capercaillie woodlands.

3 kommentarer:

 1. Hej Urban!
  Spännande och trevlig rapport från tjäderskogen. Ser fram mot fortsättningen.
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Låter mycket spännade Urban.
  Hoppas på en intressant fortsättning på Tjäderspaningen.
  Må väl / Kenny

  SvaraRadera
 3. Härligt Urban
  Nu är du fast med tjädern också, det är ett gift varje vår att komma ut och kolla spelet (och fota).
  /svahn

  SvaraRadera