måndag 27 februari 2012

Barnbarnshelg.

Helgen har varit fylld med barnbarn och allt vad det innebär med matning, sysselsättning, blöjbyten och lite nattvak. Måndagen har ägnats åt att byta en del tegelpannor som gick åt när snön släppte från ladugårdstaket och till helgen så blir det en tur upp till Katrineholm för att förhoppningsvis köpa mig en bil som en kompis har hittat åt mig.

 Tidig uppstigning hemma hor morfar och mormor.

 Mitt barnbarn Ebba poserar gärna när kameran kommer fram.

 Sambons barnbarn Maja vill också vara med på bild.

Ebba börjar redan vilja laga mat och morfar har lovat att lära henne allt han kan när hon blir större.

torsdag 23 februari 2012

Snart är det dags! . ----------- Soon time.

Idag har det varit riktigt vårkänsla i luften. Fåglarna sjunger för fullt och det är + 12 grader i luften, och de första lärkorna borde komma vilken dag som helst. Jag bjuder på lite vårblommor från förra året i väntan på årets.

 Blåsippa. ------ Hepatica.

Våradonis. ------- Pheasant's eye.

onsdag 22 februari 2012

Fåglar på min hemmagjorda talgboll. ------- Birds on my homemade birdfood.

Nu är det full fart vid fågelmatningarna som jag har, både i luften och på marken. Mina hemmagjorda talgbollar gör succé, och är välbesökta., Just nu så har jag en massa Grönsiskor bland alla andra fåglar, men det har inte blivit några bra bilder på dessa än. På marken så har jag 2 st Skogsmöss som håller till under en gran som står bredvid matningen, och det ska nog försökas att fotografera dessa nervösa varelser också.
3 st Större hackspettar har jag haft på besök, men den mindre som hördes i somras har inte dykt upp än. Däremot så dök det upp en Rödhake idag, och det är nog samma som jag såg innan snön kom så jag kan nog se fram emot rödhakesång inom några veckor.

 Blåmesar. --------- Blue tits.

 Större hackspett hona. ----------- Great Spotted Woodpecker, female.

Nötväcka, hane och Blåmes. -------- Nuthatch, male and Blue tit.

tisdag 21 februari 2012

Motljusfåglar. -------- Birds in sun.

En av mina fågelmatningar är ganska nära huset, och egentligen så ligger solen på helt fel för fotografering. Men nu när det är snö så reflekterar snön mängder med ljus underifrån så det går att få till riktigt bra bilder trots det hårda motljuset. Så de blev en liten fotosession från rumsfönstret med en kopp kaffe på fönsterbrädan.

 Blåmes. ------ Blue tit.

Talgoxe. ------- Great tit.

måndag 20 februari 2012

Fågelholkar och ett tråkigt besked. -------- Birdhouse and a bad news.

Idag så har jag satt upp lite nya fågelholkar, och det tog knappt 10 minuter innan de första hyresgästerna var där och inspekterade bostaden.

 Talgoxe. ----- Great tit.

 Talgoxe. ----- Great tit.

Jag fick även ett mycket tråkigt besked idag när jag ringde Fågelcentralen i Kungälv. Och det var att havsörnen som lämnades där har avlivats pga sina skador. 2 veterinärer har bedömt att det inte fanns mer att göra och den skulle inte tillfriskna mer, så för att inte dra ut på fångenskapen så togs beslutet att ta bort henne.
Pärlugglan som lämnades samtidigt mår dock bra och får nu flygträning i en stor bur, så den släpps snart.

Havsörn. ---------- White tailed eagle.

söndag 19 februari 2012

Dagens hobbyverksamhet. --------- Today's hobby.

Idag har jag ägnat mig åt att tillverka en Nattskärra i frigolit och kartong!!!???? Varför då, undrar ni säkert!
Jo, det är så att jag ska försöka att fånga fler Nattskärror per natt till sommaren, och då måste det till andra åtgärder än bara en CD-spelare. Det mesta jag fångat på en natt hittills är 4 nattskärror, med chans på några till. Det är dessa som inte vill riktigt komma ner till nätet som jag ska försöka att ta också. Andra ringmärkare som fångar tärnor nattetid använder lockfåglar i frigolit, och jag tänkte göra detsamma med Nattskärrorna. Attrappen kommer att placeras på CD-spelaren, och förhoppningsvis så tänder de osäkra skärrorna till när de ser den och attackerar den. Det är viktigt att man markerar de karakteristiska kännetecknen, som de vita fläckarna, när man gör en lockfågel. I övrigt så behöver man bara göra grovgörat med kroppsformen.

 Attrappen. ------- The dummy.

Nattskärra originalet. --------- Nightjar the original.

lördag 18 februari 2012

Blåmes och snö. -------- Blue tit and snow.

Igår så var det ett riktigt vårväder här i Oskarshamn, solsken, takdropp och alla sjungande fåglar gjorde att man insåg att det inte är så långt kvar till våren. Blåmesarna hade fullt upp med att sjunga och picka på talgbollen, och jag fattar inte var alla mesar kommer ifrån. Vi har säkert ett 30-tal blåmesar och det dubbla av talgoxarna vid vår matning, så det ska bli spännande i sommaren att se hur många jag kommer att ringmärka här hemma..
Det börjar kännas som att det räcker med snö nu, men det skulle nog komma lite till idag igen. Vi har fått ca en halvmeter redan, och altantaket var tvunget att skottas innan det blir för mycket.

 Blåmes hane. -------- Blue tit Male.

 Blåmes. ------- Blue tit.

 Talgoxe. ------- Great tit.

Snöigt hus. ---------- Snowy house.

torsdag 16 februari 2012

Nu lämnar vi Egypten.

Med denna bild så avslutar jag visningen av mina bilder från Egypten, även om det finns många hundra kvar från resan. Denna bild tog jag från flygplanet när vi hade tagit höjd ganska ordentligt och jag fick se att bergstopparna stack upp ur diset.

onsdag 15 februari 2012

Föredrag fåglar.

Jag har fått en förfrågan om jag kan tänka mig att hålla ett föredrag om Nattskärror på vår fågelklubbs årsmöte. Eftersom jag inte har några som helst problem med att stå framför folk och prata så tackade jag givetvis ja till erbjudandet. Problemet var bara att jag inte har något program färdigt än så det blir att snabbt plocka ihop något att visa och prata om. Tanken är att använda Powerpoint som föredragsprogram, och min erfarenhet av det programmet är lika med noll. Därför har jag nu skaffat en grundkurs i Powerpoint och sitter varje kväll och läser samt gör övningar. Och det är ju inte så svårt så varför har jag inte lärt mig det tidigare?
På diabildstiden så höll jag en hel del fördrag och bildvisningar, och jag tror att det var uppskattat hos åhörarna, så varför inte fortsätta i digitalåldern också. Om inte annat så kan jag ju få in några kronor till mitt fotograferande.
Jag har redan fått ihop grunden till programmet, och till årsmötet i början av Mars så ska allt vara klart hoppas jag.

 Kursboken som är inköpt via nätet på BOKUS visade sig var mkt bra.

Förstasidan till föredraget om Nattskärrorna.

tisdag 14 februari 2012

Mera fiskar. ------ More fishes.

Under vattnet är det ett helt annat liv än ovanför, och har man en undervattenskamera så har man chans till många fina bilder. Jag lånade min dotters kompaktkamera med undervattenshus till vår semestertripp, och en helt ny fotovärld öppnade sig.

 Sjöborrar. ----- Urchins.

 Drakfisk. ---- Lion fish.

 Mussla. ------ Clam.

 Kirurgfisk. ---------- Sohal Surgeonfish

 Nemo!!!! Anemonfisk. -------- Anemonefish.

 Blåfläckig stingrocka. ------- Bluespotted stingray.

Cirka 2 meter lång Muräna. -------- Moray.

söndag 12 februari 2012

God maträtt. ------- Good dish.

Trots att vi hade All inclusive på vår resa så var vi tvungna att gå till en närbelägen restaurang för att få prova deras paradrätt. Kamelstek!!!!!!!
Det var med blandade känslor som man satte besticken i steken när den kom in, för när vi var på Tenneriffa för några år sedan så fick vi getkotletter en dag. Och det var garanterat inte någon höjdare att sätta tänderna i, sega och med en mycket konstig bismak. Men kamelen var helt super och påminde mycket om en fin oxfilé. Till det så serverades det potatisgratäng och tre olika starka såser, samt en fin grönsallad. En kall öl lyckades också slinka ner till maten. Man kunde också få kamelsteken med chokladsås till, men det tyckte jag var lite för vågat för min första kamelstek.
Så om ni får möjligheten någon gång så kan jag bara rekommendera er att testa kamelstek, och jag kan nästan garantera att ni inte blir missnöjda.

 Romeo fick man bara rida på och klappa, inte smaka.

 Kamelsteken. ------- Camel steak.

Vi fick också ett certifikat på att vi ätit kamel och hade möjligheten att få uppleva vår hundraårsdag.

lördag 11 februari 2012

Fågel eller fisk. ---------- Bird or fish.

Eftersom jag även är intresserad av fiske, (utöver allt annat,) så var det en otrolig upplevelse att snorkla och även fiska lite när man ändå var på semester. Och vilka fiskar det fanns sen!!!! Jag hade lånat undervattenshuset och kameran av min dotter, så det blev en hel del undervattensbilder också på trippen. En av dagarna så tog vi en båttur ut på havet med snorkling och fiske, och det blev en riktigt kanondag. En del fiskar undrar man om det verkligen är sant att de kan se ut som de gör. Papegojfiskarna hör definitivt till detta släkte, och för övrigt så var de goda också eftersom vi fick fångsten till lunch på båten.

 Rusty Parrotfish.

 Bullethead Parrotfish.

Näbben/munnen använder den för att knapra i sig koraller, och man hör under vattnet hur det knäpper till när den tar sig en tugga. Och det den bajsar ut sedan blir den fina vita korallsanden på stränderna.

Igår fick jag även in en ny patient för rehab, och det var en domherre som flugit in i ett fönster. Ena vingen var skadad så det får bli bandage ett antal dagar tills det läkt. Den är placerad i en bur och har börjat att äta fågelfrö ordentligt redan.

Skadad Domherre hona. --------- Damaged Bullfinch female

fredag 10 februari 2012

Fåglar i Hurghada 2. ------- Birds in Hurghada 2.

Idag så fortsätter vi med fåglarna

 Revhäger ljus fas. ------Western Reef Egret, white morf.

 Revhäger ljus fas. -------- Western Reef Egret, white morf.
Ganska vanlig längs stränderna och man skiljer den ljusa varianten från Silkeshäger på mer gul näbb och mera gult på fötterna som går upp på benen lite. Silkeshäger har bara gula fötter.

 Revhäger mörk fas. ----- Western Reef Egret, blue morf.
Den mörka varianten var lika vanlig som den ljusa längs stränderna.

 Palmduva. ---- Laughing Dove.
Duvan var mycket vanlig i hotellträdgården, och man förstår det Engelska namnet när man hör den.

 Tornfalk hona. --------- Common Kestrel female.

 Handdukssvanar. --------- Towel Swans.
Med lite dricks så fick man så här fina fåglar på sängen.

Fåglar i Hurghada. -------- Birds in Hurghada.

Tubkikare, vanlig handkikare och fågelboken var givetvis med till Egypten om man skulle bli sugen på lite fågelskådning när man ändå var där. Den här perioden är dock mitt emellan höst- och vårsträcket, så det blev inget stort artantal under veckan. Hade vi åkt i Mars istället så hade säkert hotellträdgården varit full med flyttfåglar på väg norrut. En trevlig art som fanns där var vår egen Sädesärla som det var gott om, och det kanske till och med var vår egen som häckar under takpannorna här hemma.
Jag börjar med lite måsar/tärnor som jag såg där nere, så tar vi mera fåglar i morgon.

 Skräntärna. -------- Caspian Tern.

 Vitögd mås. ------ White-eyed Gull.

  Vitögd mås. ------ White-eyed Gull.

 Vitögd måsar och en Iltärna/Kungstärna. ------ White-eyed Gulls and a Lesser Crested Tern/
Royal Tern.

torsdag 9 februari 2012

Den utlovade rapporten.

Havsörnen och Pärlugglan lämnades på Fågelcentralen i Kungälv innan vår utlandsresa, och nyss ringde jag och kollade hur det gått för de ¨små¨ liven. Pärlugglan hade ett litet brott på ena vingen som har läkt bra så den kommer nog att släppas inom en snar framtid. Havsörnen har varit på en stor veterinärkontroll med en total röntgenundersökning, och de såg inga brott någonstans. Dock ser det inte så ljust ut då den fortfarande bara ligger ned och inte gör några framsteg i läkeprocessen. Vid röntgenundersökningen så visade det sig att den hade ägg i sig, så det skulle vara sorgligt om den inte kunde komma tillbaka till friheten igen.
Berguven som togs om hand igår och skulle hämtas på förmiddagen var tyvärr så illa däran att den gått bort under natten. Förmodligen var även denna totalt utsvulten då den hittades sittandes på marken helt apatisk.
De 2 tamduvorna som jag har hemma för tillfället går det dock framåt för, och båda börjar kunna flyga riktigt bra nu. Och idag så ordnade jag ett större utrymme inomhus med mera sittpinnar, och sedan så har de ju fri tillgång till hönsgården utanför.

 Pärlugglan. ------ Tengmalms owl.

 Transport mot Kungälv.

Duvorna på väg ut i hönsgården. ------ Domestic dove.