måndag 29 augusti 2011

Ottenbys sälar.

Nere vid Ottenby på Ölands södra udde kan man se ganska stora mängder sälar som ligger på stenarna ute i vattnet. Här är de skyddade från jakt, och är därför ganska orädda. De flesta sälar som man ser är av arten Knubbsäl, men det finns även en del Gråsälar också. Knubbsälen känner man igen på den lilla uppnäsan som inte Gråsälen har. Gråsälen har rak panna som slutar i en lång utdraget nosparti, och den är även betydligt större än sin mindre kusin. Om man inte har egen kikare att titta på sälarna med så kan man gå in i Naturum och titta i deras tubkikare som står uppställd för sälskådning. Är man där sent på kvällen så kan man få höra sälarna sjunga med lite tur, och bara det är en upplevelse i sig.

 Här ser man tydligt den lilla uppvinklade korta nosen på en Knubbsäl.

 Det är inte många stenar som är lediga.

 Även höga stenar har sin säl.

 Liksom de under vattnet.

Ibland vill fler ha samma sten.

6 kommentarer:

 1. Jättefina bilder! Jag har varit ute flera gånger här i skärgården i hopp om att få se några sälar, men har inte haft någon tur...de är ju så himla fina :)

  SvaraRadera
 2. Jag har hört sälarna sjunga några gånger och det är både magiskt och nästan lite kusligt.
  Ha det bra
  Kerstin

  SvaraRadera
 3. - Fina bilder på sälarna, Urban !
  Det där måste man ju åka ner och kika på någon gång....

  SvaraRadera
 4. Hej Urban! Jag säger som farbrorn ovan - dit skulle man åka och kika vid tillfälle.
  Fina och intressanta bilder! /SA

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Här finns det säl också men har inte haft turen att se dom sola på stenarna. Däremot kan den visa nosen lite ovan vattenytan på havet ibland :)
  Fina bilder!
  Må gott! /Bea

  SvaraRadera
 6. Hej Urban!
  Vackert och mycket intressant. Det är svårt att titta sig mätt på sälarna både här hos dig på bloggen och i det vilda. Här på västkusten har vi en hel del sälar också, lite luriga att komma inpå och fotografera.
  Ha det så bra!
  /Ingemar

  SvaraRadera