Vi börjar med den unga duvan som jag fick in häromdagen, och frågan var om det är vanligt med duvungar den här årstiden?
Svar: Tamduvor kan ha ungar hela året om det bara finns mat och ett skyddat ställe att ha boet på. På min arbetsplats så brukar ett duvpar få fram 2 kullar varje vinter. Däremot våra vilda duvor som Ringduva, Skogsduva och Turkduva häckar inte på vintern, men på sommaren så får de flera kullar.
Tamduva. ----------- Domestic Pigeon.
Nästa fråga var om det funkar att släppa tillbaka örnen när den varit omhändertagen under en längre tid?
Svar: Det funkar bra om den inte har blivit tam och van vid människor. Inom KFV så försöker vi ha så lite kontakt med fåglarna som möjligt utöver den dagliga tillsynen, just för att de inte ska bli så vana vid människor. Även om jag hanterar örnen dagligen så är den innerst inne ett vilt djur, och när den släpps så kommer den att sticka så fort som möjligt.
Däremot om man får in små fågelungar som måste matas många många gånger varje dag, kan det ibland vara svårt att bli av med de. Men efter ett tag så brukar även de anpassa sig till det vilda.
Svartvit flugsnappare. ------ European Pied Flycatcher.
Sista frågan gällde om örnens muskulatur tar stryk av att ligga inaktiv så länge.
Svar: Givetvis så tar muskulaturen stryk av inaktiviteten, och därför är det minst lika viktigt att den får flygträna och komma igång innan den släpps. En bruten vinge läker på knappt 14 dagar och sedan tar det ca 14 dagar till med flygträning innan en fågel kan släppas.
När det gäller örnen som nu legat länge inaktiv så har speciellt flygmusklerna tagit åtskilligt med stryk, så om den blir återställd så handlar det säkert om en längre period med flygträning innan den kan släppas. Likaså har musklerna stelnat till under rehabiliteringen så stretching kan också vara nödvändigt. Jag har redan börjat att dagligen stretcha benen på den och varje gång den tar sig loss ur vaggan så får även vingarna sitt. Inom KFV så är det ett krav att fågeln/djuret ska vara helt återställt innan det släpps annars är det ingen mening med att frisläppa det. Är det då en fågel som kan användas i vissa avelsprogram så kan man föra över det i ett sånt annars så sker avlivning. Det kan låta grymt men om fågel inte kan bli helt återställd så kan den kanske inte söka föda längre, och får sakta svälta ihjäl ute i naturen istället. Och det är säkert mycket plågsammare.
Kattuggla. ------- Tawny owl.
Tack för svaren :))
SvaraRaderaTack för info!
SvaraRaderaKul att du delar med dig. Mycket intressant läsning till de fina bilderna.
SvaraRaderaHa en fin januarivecka!
/SA