tisdag 1 mars 2011

Art och ålder.

I ett tidigare inlägg så lovade jag att berätta hur man skiljer små- och storskrakehonor åt, och även hur man skiljer på ung och gammal. Så nu har jag plockat ihop några bilder för att försöka förklara det.

En gammal storskrakehona har en skarp gräns mellan det bruna huvudet och bröstet, mörkt öga och en näbb med tjock bas och en krok längst ut. Hon har även en tydligt markerad ljus halsfläck under hakan.


En ung storskrake har betydligt diffusare gräns mellan huvud och bröst (även om gränsen är tydlig här) och färgteckningar vid näbbroten som påminner om småskrakens. Näbben dock kraftig med en krok längst ut. Ett bra tecken om man hur tur att se den på nära håll är att ögat är ganska ljust.Småskraken har mörk, rött öga i alla åldrar och en ganska tunn näbb utan kroken längst ut. Gränsen mellan brunt huvud/bröst är diffus. I böckerna står det att småskraken har rufsigare huvud, men jag tycker inte att det är någon säker karaktär, för skulle det blåsa lite så är även storskraken rufsig i håret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar