tisdag 20 december 2011

Blandat smått och gott, och någon bild också.

Huset är i stort sett redo att ta emot gästerna på julaftonskvällen, så nu är det bara maten kvar att fixa. Jag älskar att småpyssla med julmaten och smutta lite på en glögg under tiden, det är så rogivande på något sätt, så det ser jag fram emot.Örnen har blivit tvättad i vårat badkar idag, och det var välbehövligt vill jag lova. Då den legat i vaggan med sin delvis förlamade bakdel har den inte kunnat sköta avföringen som den ska. Men nu har den fått tillbaka vissa funktioner, så nu lyfter den på stjärtfjädrarna och sprutar ut det som den ska, så det var dags för en sista tvätt.
Samtidigt så passade jag på att väga den för att se att den får tillräckligt med mat, och det ser bra ut. När jag fick in den så vägde den 5 kilo, och idag så var den uppe i 5,7 kilo, så 7 hekto på drygt 2 veckor har den gått upp. Men det gäller att passa sig för näbben nu för tiden, för om den får en chans så försöker den att hugga! Så det gick åt 2 personer till tvätten.
Jag börjar bli lite bekymrad över örnen då den inte har kommit igång ordentligt än. Den kan exempelvis inte sitta upp själv än då ben och klor inte bär den. Men den ska få ett tag till på sig, men händer det inget på ett par veckor till så måste man nog börja fundera på om den någonsin blir bra igen. Örnar kan bli väldigt gamla så den kanske har 20 år till framför sig eller mer, och den kan ju inte ligga i vagga resten av livet. Det är inte riktigt värdigt en så ståtlig fågel, som borde få flyga fritt.
Men vi fortsätter att hoppas om framsteg, så får vi ta det svåra beslutet när det blir så dags om det behövs. Framsteg har ju skett, om än små, så vi hoppas att den kommer igång snart.

Så här ser en havsörn ut rakt framifrån!

6 kommentarer:

 1. då den verkar må bra för övrigt får vi hoppas att det blir mer framsteg för den. men som du skriver så inte är det värdigt att ligga i en vagga resten av livet så förstår det svåra beslutet som kan bli.

  SvaraRadera
 2. Finns det något annat ställe som kan ta hand om örnen? Kungälv?
  Jag håller fortfarande tummarna stenhårt för att den vackra ståtliga örnhonan skall klara sig.

  SvaraRadera
 3. Krya på dig lilla örnen!!
  Du måste överleva!!
  / Katrin

  SvaraRadera
 4. Hej Urban!
  Bra att du hinner njuta av "julstöket" och glöggen mellan varven med örnen. Låter lite illavarslande det du skriver, vi är många som håller tummarna. Men som du säger så är detta inte värdigt en havsörn i långa loppet...
  Som sagt vi är många som hoppas och tycker du gör ett makalöst jobb!
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 5. Det var trevligt med en man som hjälper till med julmaten...! Här blir det disken för mannen, nej, men nu skall jag inte vara orättvis, han har bakat brödet och just nu står en blåbärspaj i ugnen, gjord av honom :)

  Men det var tur att fågeln går upp i vikt och verkar krya på sig, men lite med en viss oro för de övriga funktionerna!

  En God Jul till dig! /Bea

  SvaraRadera
 6. Hej Urban!

  Din känsla för djur och natur delar jag om än inte så aktivt.
  Medkänsla för djuren och dess livsbetingelser anser jag vara ett utmärkande drag för hur människor bör vara.

  Angående den aktuella havsörnen så vill jag bara nämna att familjens lilla kanintax för två år sen drabbades av komplicerat diskbrock, det liknar din beskrivning av örnens problem.

  Som lekman borde väl jag väl inte uttala mig om det, men vår tax blev frisk efter operation på Läckeby Djursjukhus. Efter tretton dagars vård där fick vi hem henne fortfarande helt förlamad med allt vad det innebar. Vårt hopp om att lilla Molly skulle bli frisk var obefintligt.
  Efter massage även hela nätter, omläggning av hennes bakre knäleder 4-5 gånger per dygn och mycken kärlek från oss under de närmaste sju veckorna började vi känna rörelser i bakbenen. Är nästan helt åter ställd i denna dag. Ibland far hon fram som en jordfräs när andan faller på.

  Jag vet ej! Men funnes det möjlighet att göra något skulle i första hand både du Urban, även jag och många fler med oss bli glada över ett räddat liv.

  Ps. Ingreppet utfördes av veterinär "Sofi van Meervenne," enligt min åsikt en mycket kompetent sådan. DS.

  Mvh
  Tell-Åke Malmqvist

  SvaraRadera