torsdag 11 augusti 2011

Halo kring solen och flugfiske.

När jag var vid ett Put and take fiskevatten idag på morgonen och flugfiskade så såg jag att det var en ring kring solen när den lyste genom de tunna molnen. Detta ljusfenomen benämns som en haloring och uppstår när solen lyser genom iskristaller i ett moln på minst 6 km höjd nu under sommaren. Molnet måste upp på dessa höjder sommartid för att kunna bilda iskristaller. Iskristallerna måste också vara helt stilla för att ringen ska bildas och solljuset måste också falla in i rätt vinkel, för om de virvlar runt där uppe så bildas ingen ring. Så det är mycket som ska stämma, så det är inget vanligt fenomen som visade sig idag. Som tur var så var kameran med och jag kunde föreviga ringen.
Efter 7 timmars vistelse i naturen sedan soluppgången (05:15) så hade jag fått mina 3 regnbågsforeller, sett haloringen och upplevt massor med natur så denna dag blev också lyckad.

Solen med sin haloring.

Regnbågsforellerna väntar på att fileas.

3 kommentarer:

 1. vad vackert...första bilden alltså;)

  SvaraRadera
 2. Lyckad dag :) Häftig effekt med solen, har aldrig sett det själv...fina fiskar också!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ja, vilken dag du har haft. Så läckert du har fångat halon på bild. Fiskelyckan har varit fin också, de blir säkert några häliga middagar av det hela.
  Ha det!
  /Ingemar

  SvaraRadera