fredag 19 augusti 2011

Små växter.

Det finns en sak som Ölands alvar, ytterskärgården och kallfjället har gemensamt. Och det är att växtligheten är liten och kuvad, och tittar man på växternas förutsättningar så är förhållandena ganska lika. Blåsigt, torka och väldigt utsatt läge gör att de större växterna ofta inte har en chans om de inte kan hitta ett gynnsamt läge att växa på. Jag är ingen botanist, men tycker att det är kul att titta på växter, och en fördel är ju att de sitter stilla. Utom när man ska fotografera de, för då verkar det som att det nästan alltid blåser. Men har man ett hopvikbart sittunderlag med sig så kan man ofta läa innan fotograferingen. Många arter/släkten från fjället kan man också återfinna ute i ytterskärgården eller på alvaret. Det gäller bara att ge sig tid att leta efter dessa små juveler som finns överallt runt omkring oss.

Fjäll-lummer.

 Binka av någon sort.

 Fjällgentiana.

 Någon sorts Pyrola.

Rosenrot. Rötterna har en väldigt stark rosdoft och används som naturläkemedel.

2 kommentarer:

 1. Fina bilder med läckra färger. Helt fantastiskt så mycket det finns att upptäcka i naturen bara man ger sig tid och har ögonen öppna.
  Ha en fin helg! /SA

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder Urban!
  Blommor och fjärilar är något som lockar mer och mer ju mer man lär sig. Lite som med fåglar man bara "sugs in" och vill bara veta mer. Sedan så har jag iofs svårt att arta bilderna som du visar här... så kunskapen finns inte men intresset som sagt.
  Ha en fin helg
  /Ingemar

  SvaraRadera