onsdag 24 augusti 2011

Lite från Ottenbyhelgen.

Mitt besök på Ottenby fågelstation blev mycket lyckat. Jag fick en riktigt, riktigt fin helg med en hel del fågel, nya erfarenheter och träffa en mycket trevlig personal som arbetade där. Lördagsnatten ägnades åt tärnfångst ute på udden och det blev en upplevelse med 44 fångade tärnor av 5 olika arter under natten. Fisktärna, silvertärna var vanligast och russinen i kakan blev svarttärna, kentsk tärna och småtärna. När vi gjorde första rundan för att kolla näten så var det ett pärlband med tärnor som fastnat, och vi fick ett 20-tal olika tärnor.  2 st unga fisktärnor var märkta med finska ringar och en kentsk tärna hade en svensk ring på benet. Klockan 04:30 avslutade vi nattens fångst och jag hade då varit uppe i 24 timmar i sträck och varit hyffsat pigg hela tiden. Efter ca 4 timmar sömn så var det dags att vakna och delta i ordinarie ringmärkning i fyrträdgården, så sömnen denna helg blev det nog lite si och så med. Men, men, man lever bara en gång (tror jag), så det var värt varje sekund av sömnbrist.

 Tärnorna lossades försiktigt ur näten.

 Inne i labbet så placerades de i kartonger innan ringmärkningen.

 En ung svarttärna poserar på bordet, och undrar om den blir släppt snart.

 -Jaha, om ni inte vill släppa mig så får jag väl vila en stund.

Småtärna.

 Efter ringmärkningen så sattes de på en bänk utanför labbet och fick flyga iväg när de ville.

Bänkens kung var en Kentsk tärna.

4 kommentarer:

 1. Intressant att se hur det går till, det måste ha varit roligt att vara med. Och spännande att vara ute och kolla näten på natten. Ja sömnen klarar man sej utan när man tycker att något ät roligt :)

  SvaraRadera
 2. så fint att få se så många olika tärnor ,var uppe i ett fågeltorn igår kväll där såg vi många fåglar ,ha det bra ,Nette

  SvaraRadera
 3. Ser kul ut och intressant!
  Trevligt reportage!

  SvaraRadera
 4. Hej Urban!
  Tackar, tackar för denna bakom kulisserna rapport. Alltid lika intressant när du bjuder på detta.
  Må väl
  /Ingemar

  SvaraRadera