lördag 7 maj 2011

Ringmärkning mm.

Nu har jag genomfört årets första ringmärkning i projektet som jag deltar i. Det blev inga mängder med fåglar, utan bara 3 st varav en var ringmärkt av mig förra året. Men det brukar vara så här lite fåglar i början av säsongen för att sedan öka när årets ungar kommer ut.
Projektet går ut på att fånga fåglar under deras häckningsperiod för att se om bestånden ökar eller minskar. Det är en väldigt standardiserad fångst eftersom näten ska sitta på samma plats år efter år, och samma antal timmar (6) varje gång. Märkningen ska genomföras vid 12 tillfällen jämt fördelat från maj till augusti.

Jag har även hunnit med att göra i ordning ugglans utrymme för sin flygträning, så imorn är det tänkt att den ska släppas lös därinne. Den har blivit ordentligt pigg just nu och flaxar mycket när jag tar ut den ur sin lilla bur för matning. Tanken är även att den ska bli ringmärkt imorn av en annan ringmärkare, man måste nämligen ha ett specialtillstånd som jag inte har för att få märka rehabiliterade fåglar.

 Rödstjärt. En riktigt grann hane blev årets första märkta fågel.

Entita. Som var ringmärkt av mig förra året.

I morgon är det dags för Fågelskådningens dag och sedan blir det en tur in till stan för att städa det sista i vår gamla lägenhet. Sedan så har helgen gått och jag har hunnit med att göra allt som skulle hinnas med.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Underbart att höra om ugglans framsteg, det måste vara lite av en dröm att kunna ha en voljär hemma. Du är verkligen "rätt gubbe på rätt plats" nu när ni kommit tillrätta i huset.
  Ha det!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. Fina fågelbilder Urban!

  SvaraRadera