tisdag 6 december 2011

Havsörnen, dag 2. ------- White tailed eagle, day 2.

Idag har det varit en hektisk dag, men jag slapp att åka till Kalmar med örnen. Jag kontaktade istället en av våra veterinärer på orten som är intresserad av vilda djur. Hon gjorde ett hembesök under förmiddagen för att kolla örnen, så jag fick åka hem en sväng från jobbet. Hon hittade inga skador på örnen förutom en halsinfektion, så det var positivt. Infektionen fixar man med antibiotika. Att han inte kan röra benen så mycket var lite värre, det tyder på att det är dålig kontakt längs ryggmärgen, men hon ville konsultera en annan veterinär för säkerhets skull. Örnen fick lite köttbitar när jag kom hem från jobbet och de 2 första bitarna fick hon i sig när jag öppnade näbben på henne och stoppade i dem. Sedan började den äta själv med stor aptit liggandes i mitt knä. För säkerhets skull så använde vi en matlagningspincett, för den näbben är inte att leka med! På kvällen tog jag kontakt med Fågelcentralen i Kungälv för att kanske få några tips, och det blev ett givande samtal. Problemet med benen är att ryggmärgen är av eller blockerad av en blödning, och vanligt med krockade fåglar. Är den av helt så kan fåglarna inte röra benen alls och det finns inget man kan göra. Men när jag beskrev ¨min¨örn, och att den rör ben, klor och stjärten lite, så blev det genast hoppfullare. Det tyder på att det troligen är en blödning som blockerar nerverna och det kommer kanske att försvinna på ca 2 veckor. Sedan är det flygträning som gäller till den är helt återställd.Och näbben skulle man passa sig för då de ofta använder den till att försvara sig med!!!!
Så nu ska jag konstruera en s.k. vagga åt den att ligga i så den inte skiter ner sin fjäderdräkt helt under dessa veckor, sedan är det bara att mata och mata för att sedan hitta en anläggning med stora flygmöjligheter, vilket jag inte har än.

Havsörnen i sin låda. ------ White tailed eagle in the box

6 kommentarer:

 1. Hej Urban!
  Underbart att ryggen inte är helt av, vi får verkligen hoppas att den repar sig. Det är som jag har sagt många gånger förut ett helt enastående jobb du gör Urban!
  Ha en fin kväll!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 2. den är ju så fin. hoppas allt löser sig och att den kan flyga igen när allt är läkt. jag är som jag skrev i förra inlägget imponerad och önskar dig en massa lycka till.

  SvaraRadera
 3. Hoppas verkligen att den blir återställd igen.

  SvaraRadera
 4. Fint Urban att du hjälper örnen av hela ditt hjärta. Hoppas allt går bra !

  mvh/Hannu

  SvaraRadera
 5. Fint att du tar hand om örnen...jag blir alldeles rörd av ditt engagemang för den!!
  Hoppas hoppas den klarar sig!!!!
  Håller alla tummar!!

  Steffe

  SvaraRadera
 6. jösses urban...detta var ingen liten patient du har fått..en havsörn...oaooo...den store och ståtlige.. och den där näbben..den är nog verkligen inget att leka med kan jag hålla med om! ska bli spännande att även följa denna "lilla" patient<3 hälsn.anna

  SvaraRadera