tisdag 25 januari 2011

Morrhår!

Katter och hundar har ju morrhår, men hur många vet att även en del fåglar har det? Många, men inte alla insektsätare har det, rovfåglar och ugglor har också morrhår eller känselhår. Bland insektsätarna i Sverige så har nattskärran de längsta morrhåren, men även tornseglare och flugsnapparna har rejäla hår. Nattskärra och tornseglare jagar insekter med öppen mun flygande i luften, så det kanske är ett sätt att förstora munöppningen. Flugsnapparna gör flygutfall på förbiflygande insekter, men där kanske det mer fungerar som känselhår så de vet när insekten befinner sig i position för näbbstängning?
Gransångaren har lite hår men lövsångaren verkar inte ha det. Varför? de har ju liknade levnadssätt så de borde ha det båda två.
Nu är vi där igen, en liten fundering skapar mer och mer frågor. Men det kanske är det som är lite av tjusningen med fåglarna och naturen, man blir aldrig fullärd.


 Nattskärra med rejäla borst.

 Vår katt har också rejäla borst.

Mindre flugsnappare.

 Urhundsrasen Basenji har mycket strån överallt på nosen.

Skatan har ganska små morrhår.

3 kommentarer:

 1. Intressant info! Mycket man inte vet.
  Som vanligt jättefina detaljerade bilder! Även spindelnäten härunder var tjusiga!
  Ha en bra dag!
  /Pia

  SvaraRadera
 2. Jag har sagt det förut men säger det igen Urban. Detta och liknande som du skriver är så otroligt intressant att läsa. Fina bilder till det hela också.
  Må väl!
  /Ingemar

  SvaraRadera
 3. Så spennende det nok mye vi ikke vet om. Men det er artig å fundere på ting en observerer. Tusen takk. Så flotte bildene ble!

  SvaraRadera