fredag 14 januari 2011

Snart dags att vakna.

En djurgrupp som jag finner intressant är reptilerna, just nu så ligger de i dvala under marken. Men när vårsolen börjar värma så kommer de fram, och har man en riktig tur så kan man få se en s.k. ormgrop där det kan finnas hundratals ormar på ett litet område. Den enda grop som jag sett var vid Öby kulle, Kvismaren utanför Örebro. Grodor och paddor ska jag ägna mig lite åt i vårdagar för jag har hittat en groddamm som var markerad på min GPS, så den måste undersökas närmare.

 En stor padda ute på nattlig promenad.

 Kopparödla, kopparorm, ormslå. Är faktiskt en ödla fast den inte har några ben.

Svart huggorm. Det blåa ögat visar att den snart ska ömsa skinn och bli ännu vackrare.

5 kommentarer:

 1. Öby kulle har vi varit många ggr...vi brukar dra dit några ggr varje år...fint ställe och på våren är det särskilt kul med ormarna när de kommer fram i vårsolens värma.
  Grodorna brukar jag dra till Brannäs våtmark...vid rätt tid är det massor av grodor...också kul att vara med och kolla in!
  Snygga bilder!

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Ormar är inte riktigt min grej. Tycker att de är riktigt otäcka... Höll på att trampa på en svart huggorm uppe på Kinnekulle för ett par år sedan, trodde jag skulle dö, men hade sinnesnärvaro nog att ta en bild på den i alla fall :)
  Fast känner jag mig själv rätt, så kommer jag att fota ormar också bara jag får tillfälle till det. Fast det är nog en fördel om jag ser den innan jag är på väg att trampa på den :)
  Lycka till med fågelräkningen i helgen. Ska bli kul att se bilderna sen.
  Ha en fin kväll!
  /Maria

  SvaraRadera
 3. Så flotte bilder av reptilene. Har aldri sett svart hoggorm. Du har fått frem det blå øyet. Godt jobbet!

  SvaraRadera
 4. 3st svara huggormar eller snokar i pressenningen på landet nu för 3 veckor sedan 2 st hade ömsat skinn men den 3 var lite gråare och skulle nog ömsa.
  Har även sokar blåa ögon när de ömsar skinn?? Den min man tittade i ögonen hade helt blå ögon.. Jag vill så gärna att det är snokar och inte huggormar. Någon som vet?? och hur ser jag skillnad på svarta huggormar - kontra snokar??
  vill dså gärna få svar
  //Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina!
   Alla ormar får en ogenomskinnlig hinna för ögat när de ska ömsa skinn, men jag vet inte om snokens år blå som huggormens. Ofta har snokarna de vita ljusgula fläckarna på vardera sidan av huvudet, även om det sällsynt finns även helt svarta snokar också. Om man tittar på huvudena uppifrån så har huggormen ett nästan trekantigt huvud och snokens är nästan ovalt. Även stjärten kan var till hjälp, smalnar den snabbt av så är det en huggorm och om den är långsträckt så är det en snok. Kommar man riktigt nära och kan se pupillen i ögat (fast då är man riktigt nära förstås) så har snoken en rund pupill och huggormens är som kattens, oval. Hoppas att du fått lite hjälp med dina ormar. En typisk snok kan du se på denna sida på min blogg http://urmbird.blogspot.se/2011/08/akut-raddningsaktion.html Hälsningar urban

   Radera