måndag 31 januari 2011

Stressig eftermiddag.

Idag har det bara kännts lite stressigt för vi var tvungna att boka om vår resa till Egypten i slutet av mars. Nu blir det Fuerteventura istället som ska få ett besök av min kamera. Vi försökte också hinna med att besöka en person på kommunen för att fråga lite om avlopp, då vi ska vara med och buda på ett hus med eget avlopp. Men han var inte inne, så det får bli ett samtal via telefon imorn istället.
Jag fick dock se att solen lyste upp molnen fint innan den försvann under horisonten, så jag tog ett par bilder från balkongen. I morgondagens blogg så ska vi se om jag inte kan hitta något intressant att berätta om som kanske inte så många tänker på, utan tar för att så ska det vara. ;). Jag har faktiskt några intressanta saker kvar att berätta om och fundera lite över.


söndag 30 januari 2011

Ny akvarieinvånare.

Jag har ett litet 54-liters akvarium som jag har tänkt att ha räkor i. Jag har planterat lite mossa i det och då följde det med en ny invånare till akvariet. Många vill inte ha dessa i sina akvarium, men mig gör det inget.
I mitt stora 540-liters akvarium finns det en fisk som älskar de nya invånarna, så när de blir för många så åker de i det stora akvariet.

 En lite snäcka ca 5 mm stor.

 De är duktiga på att äta alger så helt värdelösa är de inte.

 Romklump från snäckorna så att de blir fler.

Praktbotian är en bra snäckätare.

lördag 29 januari 2011

Pimpelfiske igen.

Idag blev det en tur ut på havsisen igen. Abborrarna var bra på hugget så det blir flera middagar på filéerna. Totalt så var det nog 3 olika havsörnar som visade upp sig, så är vädret bra nästa helg så ska jag nog göra ett försök med gömslet och försöka få lite bilder på dessa mäktiga fåglar.

 Abborre i närbild.

 Det gäller att akta sig för taggarna.

 Katrin lyckades få denna lilla gädda som återfick friheten.

Hon lyckades även med bedriften att ta dagens största abborre.

fredag 28 januari 2011

Ren luft!

Det sägs ju att om det är mycket lavar och mossa på träden så är luften ovanligt ren. Jag vet inte om det stämmer, men åker man norrut så är det väldigt mycket lavar på träden i fjälltrakterna. Även i naturskogsområden söderut brukar det vara mycket lavar, och man kan även se det på andra ställen. De här bilderna är tagna nära kusten en bit norr om Oskarshamn, och en del träd är helt översållade med lavar.




torsdag 27 januari 2011

Förändring.

Om ni kommer ihåg sten med kjol i ett tidigare blogginlägg, så har jag varit på samma ställe igen och sett hur stenen har förändrats. Mildväder, vind och regn kan skapa om fina motiv till något annat som kanske är lika fint.

 Sten med kjol.

Har blivit sten med hjälm.

 Av det fina islandet...

...är det bara en liten udde kvar.

onsdag 26 januari 2011

Vattenfåglar.

Lägger in lite bilder på fåglar som man kan hitta vid öppet vatten så här års. Har inte hunnit tagit några nya bilder de senaste dagarna då jag besiktat bilen och haft samtal med banken om stundande husköp. Men imorn blir det nog en tur ut med pimpelspöet och kameran igen.

 Häger och ett par knölsvanar.

 Storskrakar på iskanten.

 Ett storskrakpar och en hona salskrake.

Gräsänderna vilar.

tisdag 25 januari 2011

Morrhår!

Katter och hundar har ju morrhår, men hur många vet att även en del fåglar har det? Många, men inte alla insektsätare har det, rovfåglar och ugglor har också morrhår eller känselhår. Bland insektsätarna i Sverige så har nattskärran de längsta morrhåren, men även tornseglare och flugsnapparna har rejäla hår. Nattskärra och tornseglare jagar insekter med öppen mun flygande i luften, så det kanske är ett sätt att förstora munöppningen. Flugsnapparna gör flygutfall på förbiflygande insekter, men där kanske det mer fungerar som känselhår så de vet när insekten befinner sig i position för näbbstängning?
Gransångaren har lite hår men lövsångaren verkar inte ha det. Varför? de har ju liknade levnadssätt så de borde ha det båda två.
Nu är vi där igen, en liten fundering skapar mer och mer frågor. Men det kanske är det som är lite av tjusningen med fåglarna och naturen, man blir aldrig fullärd.


 Nattskärra med rejäla borst.

 Vår katt har också rejäla borst.

Mindre flugsnappare.

 Urhundsrasen Basenji har mycket strån överallt på nosen.

Skatan har ganska små morrhår.

måndag 24 januari 2011

Spindelnät.

Dessa bilder är tagna ute vid Hartsö-Enskärs fågelstation i den Sörmländska skärgården. Eftersom luftfuktigheten kan var hög ute i skärgården så skapas det ibland extremt mycket dagg, som kan fylla ett spindelnät totalt.



söndag 23 januari 2011

Pimpelfiske.

Idag blev det pimpelfiske på en av havsvikarna. Det var jag och min mellandotter och hennes kille som var ute. Vi hade tur för abborrarna var på hugget och vi fick upp en hel del som blir middag nån dag. Jag hade 14 st matdugliga med hem och den största vägde 8 hekto. Småabborrarna och fiskrenset ligger i frysen i väntan på att bli örnåtel någon dag.

 Katrin och Alexander i solskenet.

 Här drar vi abborre.

 Stolt dotter.

 En av de största.

Vass och taggig ryggfena.

lördag 22 januari 2011

Månskensbilder.

Nu när det varit fullmåne så har jag varit ute på nätterna och tagit lite bilder i månskenet. När ögonen ställt om sig till mörkerseende så öppnas en helt ny värld för en fotograf. Jag kan rekommendera er att prova någon gång.


 18 mm, 13 sek, F/3,5  ISO 100.

  20 mm, 20 sek, F/4  ISO 100.

  180 mm, 15 sek, F/5,6  ISO 100.

  18 mm, 30 sek, F/5  ISO 100.

  21 mm, 30 sek, F/5  ISO 100.


 100 mm, 30 sek, F/6,3  ISO 100.

 43 mm, 30 sek, F/4,5  ISO 100.

fredag 21 januari 2011

Örnmöte!!

Ofta när man stöter på en havsörn så blir det ett kort möte när den kommer flygande över på nära håll. Vill man ha längre obstid på örn så blir det ofta på långt håll när de cirklar i skyn eller sitter på nån kobbe. Den här örnen kom väldigt fort och under dåliga ljusförhållande, men som tur var så satt 400 mm objektivet på, så jag hann få en snabb bild på den.
Den hade nyss ätit för krävan var fylld och riktigt buktade ut på halsen. När jag fortsatt en bit till så fann jag en hög med fjädrar och dun i snön, och kanske var det från örnens byte. Bland fjädrarna så fann jag 2 st speciella fjädrar som talade om vilken art det var som blivit middag..

 400 mm, bl 5,6  1/125 sek på frihand.

 Dunhögen.

2 st fjädrar från övergumpen på en gräsandhane.

Jag citerar Fågelskådaren Christian Cederroths krönika i Barometern-OT

¨Kring vaken sitter 7 st havsörnar och spanar! Då och då utför någon en attack och den and eller skarv som är sjuk eller svag blir örngott. Det naturliga urvalet fungerar som alltid klockrent, vare sig det gäller örnar, skarvar eller vargar. Uttrycket ¨för många¨är ett av oss människor myntat begrepp som endast gäller för oss själva. Naturen har klarat sig själv alldeles utmärkt under årmiljoner innan vi började härja¨.

Man kan bara hålla med.
 Det blev mulet igår kväll alldeles lagom till att jag skulle åka ut och fota, men nu har det klarnat upp igen så jag gör ett nytt försök ikväll med månljusbilderna för jag behöver några till innan jag är nöjd.

torsdag 20 januari 2011

Blinkar fåglarna??????

Svaret är både ja och nej. De blinkar inte med sina ögonlock som vi människor gör utan de har en tunn hinna som fungerar ungefär som en vindrutetorkare. Det går extremt snabbt för hinnan att gå fram och tillbaka över ögat, så man hinner knappt med att se detta. Ibland så fastnar det på bild och man kan studera hinnan i lugn och ro vid datorn. Då ser man att hinnan kommer framifrån i ögat och rengör/fuktar ögat horisontellt. Man kan också se att det finns en variation på hinnan beroende på fågelart.


 I sparvhökens hinna ser man ådrorna.

 Pärlugglan verkar ha helt genomskinlig hinna.

Strömstarens hinna är vit, och den brukar man hinna med att se live.

Detta var dagens bidrag till bloggvärlden och nu ska jag ut i natten och fortsätta mitt fotoprojekt som jag började igår. Jag var ute och fotograferade i månens sken nu när det är fullmåne, igår blev det en tur i skogen och ikväll ska det bli en sväng ner till havet. Stativ,trådutlösare och långa slutartider är det som gäller och förutom det så är det härligt att vara ute på natten.

onsdag 19 januari 2011